A nagyvadfajok erdei élőhelyhasználatának vizsgálata a Somlótája Vadásztársaság területén - Ferenczy Máté (2020)
Szakdolgozatomban a Somlótája Vadásztársaság terültén vizsgáltam a nagyvadfajok erdei élőhelyhasználatát. Az élőhelyhasználatot hullaték sűrűség alapján határoztam meg. A három vizsgált vadfaj élőhelyhasználati jellemzőit 2 év át vizsgáltam. A kiértékelt élőhelyhasználati jellemzőket főfafajra, korosztályra és cserjeborítottságra is meghatároztam. Az eredményekből jól látszik, hogy mind a három vadfaj azokat az területrészeket részesített előnyben melyekben megtalálta számára kellő mértékű búvó és táplálkozó helyet és ezekhez nem kellet nagy mozgás körzetet kialakítaniuk. Ezáltal a vizsgálati eredményeim is alá támasztják, hogy egyes erdőrészeket mind a három vadfaj különböző mértékben hasznosított. Így vannak olyan területrészek melyeknek nagyobb volt a volt a használati értéke és voltak olyan erdőrészek melyeket kevésbé hasznosítottak. Végezetül, hogy a különböző erdőrészek kihasználtsága egyenletesebb legyen a területen élőhelyfejlesztési, vadföldgazdálkodási és vadászattal kapcsolatban lévő javaslatokat is tettem.