Nagyvad-gépjármű ütközések vizsgálata Zala megyében - Kása Bálint (2020)
A vad-gépjármű ütközések komoly problémát jelentenek az egész világon. A tér-idő mintázatuk ismertetése lehetővé teszi a megelőző intézkedések kidolgozását. Szakdolgozatomban bemutattam az utak ökológiai hatását, illetve az állatok viselkedésére ható tényezőit. Leírtam Zala megye vadgazdálkodásának és úthálózatának áttekintését. Megpróbáltam meghatározni a 2016-2019 között történő balesetek okait Zala megyében. A 719 nagyvad által okozott közlekedési balesetet elemezve, 62,5%-a őz (Capreolus capreolus), 30%-a gímszarvas (Cervus elaphus) és 7,5%-a vaddisznó (Sus scrofa) volt. Vizsgáltam a vadelütések időbeli megoszlását havi és napi szinten. A balesetek havi eloszlása nem véletlenszerű, fajra jellemző mintát követ, egybeesve az ellési-, párzási időszakkal vagy a vadászati idényekkel. Az ütközések többsége 18:00 és 22:00 (alkonyatkor) között és 05:00 és 08:00 között (hajnalban) történt. Meghatároztam a veszélyes útszakaszokat, amelyek segíthetnek a helyi megelőzésben. Megoldásként javasoltam a kerítések karbantartását, a vadállomány szakszerű szabályozását, az emberek oktatását, illetve akusztikus vadriasztók, állatérzékelő rendszerek és egyéb létesítmények elhelyezését, amelyek elősegítik az állat úttestről való kijutását.