A barnamedve ökológiai, szakigazgatási és társadalmi megítélése – szempontok egy fajkezelési terv elkészítéséhez - Kovács Gábor (2020)
Életem meghatározó részét képezi a vadászat, a természet és az állatok közelsége, a viselkedésük megfigyelése, a velük folytatott vadgazdálkodás folyamatainak ismerete. Kiváltképpen vonzódom a ragadozók (Carnivora) rendjéhez tartozó fajokhoz. A barnamedve (Ursus arctos) egy rendkívül sokoldalú nagyragadozó, amely olyan etológiai tulajdonságokkal rendelkezik, hogy képes olyan élőhelyeket is meghódítani az alkalmazkodóképességének köszönhetően, amelyeket más fajok nem. A mai Magyarország területén a faj megjelenése rendkívül szórványos és csak az Északi régió középhegységeire korlátozódik, viszont nem kell nagyon messze utaznunk ahhoz, hogy az európai populáció legnagyobb előfordulási helyét, a Kárpátokban találjuk meg. Erdély és Románia egyik fontos természeti büszkesége a barnamedve. Rendkívül lényegesnek tartom az elkövetkezendő időszakban mind a társadalom, mind pedig a faj számára is, a vele folytatható bölcs hasznosításon alapuló tudatos vadgazdálkodást, illetve a medvepopuláció alakulását követő jogi szabályozást és a szakigazgatás objektív és szakszerű intézkedéseit. Dolgozatom célja a barnamedve ökológiáján és etológiáján keresztül vizsgálni a fajra ható antropogén tényezők hatását és a faj alkalmazkodását a környezeti feltételek változásaihoz, illetve a társadalom toleranciáját. Munkám során szeretnék rávilágítani a barnamedvével történő vadgazdálkodás hatásaira. Mindemellett ismertetem a barnamedvével történő vadászat, vadgazdálkodás történeti alakulását, kritikailag elemzem az állománybecslésre használt módszereket és javaslatokat dolgozok ki egy barnamedve fajkezelési terv szempontjaihoz.