Egy erdőfelújítás vadrágásának hosszútávú hatása - Danás Máté (2020)
Kivonat Egy erdőfelújítás rágásának hosszú távú hatása A vadrágás gyakran súlyos konfliktusokhoz vezethet az erdő és vadgazdálkodó között. Több szerző kimutatta a vad rágásának káros hatását a csemete növekedésére. A hosszan tartó vadrágás minőségi kárt okoz, gátolja a csemete megfelelő növekedését, alaki hibákat eredményez. Vizsgálatomban két erdőrészletet mértem fel, amelyek közül az egyik vadkárral érintett volt a múltban. A felmért adatok alapján összehasonlítottam a károsult és a kontroll terület faegyedeinek tulajdonságait. Az eredmények alapján kimutatható volt, hogy a múltban rágáskárral érintett erdőrészletben szignifikánsan alacsonyabb faegyedeket mértem, a villásodó fák száma is nagyobb volt. A kapott eredményekből arra lehet következtetni, hogy a több éven át ismétlődő vadrágás az erdő növekedését és a fák minőségét valóban befolyásolja. Abstract Long term effect of the browsing of a forest regeneration Browsing of large herbivors often leads to serious conflicts between forest and game managers. Adverse effect of the browsing on the growth of the seedlings have been shown by several authors. Long term browsing causes quality damage, inhibits the proper growth of the seedling and results in malformation of the stem. I have assessed two forest stands in my study, out of which one has been suffered by severe game damage in the past, while the other was only slightly browsed. The results showed that in the area impacted by browsing the height of the trees was significantly lower andthe ratio of the forky trees was higher, than in the other, almost unbrowsed forest stand. From the results obtained, it can be concluded that recurrent browsing over several years does indeed affect forest growth and tree quality.