Vaddisznó fészekpredációjának vizsgálata a Makádi Vadásztársaság (Csepel-sziget) területén - Gyetkó Szilvia (2020)
A Csepel-szigeten az 1990-es években jelent meg a vaddisznó. Megjelenését követően már nemcsak váltóvadként volt jelen, szép számmal megtelepedett az egész szigeten. Éves szinten a Makádi Vadásztársaság területén a teríték adatai növekvő tendenciát mutatnak, ezzel ellentétesen azonban a fácán hasznosítási adatok csökkenő mértéke figyelhető meg. Ezen tényezők ismeretében fészekaljpredációs vizsgálati módszerrel 2019 és 2020 évben azt vizsgáltam, hogy a vaddisznónak szerepe lehet-e a fácán állomány csökkenésében. Különböző élőhelypárokon helyeztem ki műfészkeket tyúk tojásokkal és gyurmatojással a fácán fészkelési időszakában, melyekben 28 napon keresztül predációs nyomokat azonosítottam A vaddisznó, kisragadozók, madarak és ismeretlen csoportok kerültek elkülönítésre. Élőhelypáronként más-más csoport dominált. A műfészkek kihelyezése mellett gyomortartalom vizsgálatot is végeztem, ezzel is a fészekpredációra utaló nyomokat kerestem. The wild boar appeared on the Csepel-Island in the 1990s. After the appearance it was not only as a casual wild, but started settling in large numbers throughout the island. On an annual basis the number of boars shot in the area of the Makád Hunting Company shows an increasing trend, as for contrast a decreasing rate of pheasant was found in the utilization data. Knowing these factors I examined with the nest predation test method in 2019 and 2020, whether the wild boar may play a role in the decline of the pheasant population. I placed artificial nests with hen eggs and plasticine eggs in different habitat pairs during the pheasant nesting period in which I identified predation traces for 28 days. Wild boar, small predators, birds and unknown groups were isolated. Different groups dominated per habitat pair. in addition to the placement of artificial nests, I also carried out a gastric content test to look for traces of nest prodation.