Környezetirányítási rendszer működtetésének tapasztalatai műanyag ipari vállalatnál - Gátas Pál (2020)
A környezetirányítási rendszerek elősegítik a környezeti teljesítmény mérését, a nem megfelelőségek javítását, a környezeti célok kitűzését és megvalósítását a vállalatok számára. A vállalat számos előnyhöz juthat, abban az esetben, ha ilyen rendszereket alkalmaz, az előnyökön túl, a társadalmi megítélése is pozitív irányba változhat. Diplomamunkámban egy Svájcban működő műanyagipari vállalat környezetirányítási rendszerét vizsgáltam, a vállalati dokumentumok és a környezetvédelmi vezetővel folytatott interjú segítségével. Ez a munka a vizsgált vállalat által is gyártott műanyag kávékapszulák fogyasztói megítélésének vizsgálatával egészült ki. A fogyasztók megkérdezése egy online kérdőív segítségével történt. Az eredmények alapján a vállalatnál bevezetett ISO 14001 rendszer megfelelően működik, bár vannak hiányosságok, amiket pótolni szükséges. Az általam feltárt főbb környezeti hatások (energiafelhasználás, hulladék, víz) csökkentése érdekében az elmúlt években több programot indítottak. A jövőben szükséges a vállalati elköteleződés növelése (ne csak a partnerek miatt folytasson környezeti politikát), a környezeti menedzsment hatékonyságának és belső auditok eredményességének fokozása, továbbá a dolgozók képzése. A kapszulás kávé fogyasztásával és magukkal a kávékapszulákkal kapcsolatos fogyasztói kérdőívre összesen 205 válasz érkezett. A legfőbb eredmények alapján a fogyasztók számára fontos az újrahasznosíthatóság és a környezetvédelem, valamint foglalkoztatja őket a vállalat környezeti politikája is. Véleményük szerint a kapszulás kávé a hagyományos (őrölt) kávéhoz képest károsabb a környezetére nézve. A fogyasztók fontosnak tartják a használt kávékapszulák újrahasznosítását, de kevesen élnek a meglévő lehetőségekkel. A jövőben fontos lenne a gyűjtőrendszer kiépítése, betétdíjak bevezetése, a fogyasztói tudatosság növelése, ebbe a folyamatba a kávékapszulát gyártó és a kávét forgalmazó vállalatoknak is kiemelt szerepet kell vállalniuk.