Kukorica-vetésekben bekövetkező túráskárok vizsgálata a Bakonyérmenti Vadásztársaság területén - Horváth Attila (2020)
Kukorica-vetésekben bekövetkező túráskárok vizsgálata a Bakonyérmenti Vadásztársaság területén Kutatásom során vizsgáltam a vaddisznók kukorica-vetésekben okozott károsítását a Győr-Moson-Sopron megyében található Győrszemere közelében. 7 kukoricavetést választottam ki. A vetés és a kelés között 3 alkalommal kerestem fel a területeket. 20 méterenként felmértem a friss károk távolságát a szegélytől. Google Earth program segítségével térképet készítettem, amely bemutatja a károk térbeli változását. Adatokat gyűjtöttem továbbá a vadászati alkalmakról, elejtésekről és a szomszédos területeken található növényzetről. Kutatásom során összehasonlítottam a vadászati nyomást a károsított területek nagyságával, valamint vizsgáltam a vadászat hatását a károsított területek változására nézve. A jelentős károk az erdő vagy a káposztarepce táblák közelében alakultak ki. Az átlagos túrástávolság 3,8 és 32,5 méter között volt. Javaslom, hogy a vetés napjától kezdődően 2-3 hétig a kukoricatábla őrzése folyamatos legyen, mert a vadászatmentes időszak növelheti a károk megjelenésének esélyét. A károk nemcsak az erdőszéleken, hanem más takarást biztosító növény szegélyében is bekövetkezhetnek.