Készpénzmentes társadalom kialakulása - Szabó Viktória (2020)
A szakdolgozatom témájának a készpénzmentes társadalom kialakulását választottam, ami napjaink egyik aktuális kérdése, amellyel a világ legtöbb országa szembesül, különböző megoldásokkal előállva. Ezzel kapcsolatban komoly eltérések figyelhetőek meg, mivel bi-zonyos fejlett országokban ugyanis már csak visszafogott mennyiségben lehetséges a kész-pénzzel való fizetés, egyes országokban viszont komoly problémák ütik fel a fejüket, ha beszüntetnék a készpénzzel való fizetés lehetőségét. A dolgozatom első fele egy általános szakmai bemutatót tartalmaz. Ennek részeként a készpénz kialakulásának történetére térek ki, ami igen széles múlttal rendelkezik, ezt kö-vetően bemutatom a bankkártya kialakulását, történetét, fajtáit és kitérek a többi kész-pénzmentes fizetési lehetőségre. A továbbiakban beszámolok a készpénzmentesség előnye-iről és hátrányairól és kifejtem azon országok példáján (Kína, Egyesült Királyság, Dánia, Svédország, Norvégia és Izrael), ahol ez már megvalósulni látszik. A dolgozatom során az is bemutatásra kerül, hogy melyek azok a gazdasági szereplők, akiknek a készpénz esetle-ges elhagyása vagy teljes kivezetése pozitívumot jelent, illetve kik azok akiknek negatívu-mot. A szakmai áttekintés után a vizsgálatom bemutatása következik. Egy kérdőívet ké-szítettem, aminek legfontosabb célja az, hogy megmutatja a magyar fizetési szokásokat korosztályra és földrajzi területre lebontva. A kérdőíves elemzés során a kapott eredmé-nyeket folyamatosan összehasonlítottam a témával kapcsolatosan, hogy a magyar lakosság hogyan viszonyul az alternatív fizetőeszközökhöz és milyen ütemben halad a készpénz el-hagyása felé. Magyarországon mennyire reális elgondolás az, hogy a közeljövőben teljesen kivezessék a készpénzt a gazdaságból. A kérdőívem 17 kérdést tartalmazott, melynek nagyrésze rövid idő alatt kitölthető feleletválasztós, illetve több válaszlehetőséget megen-gedő kérdés volt. Végül a kérdőívemet 324 fő töltötte ki, amely jó alapot szolgál az ered-mények kiértékeléséhez. Végeredményben arra a következtetésre jutottam, hogy egyik gazdasági szereplőnek sem kedvező a túl nagy mennyiségű készpénz. A Magyar Nemzeti Bank igyekszik minél nagyobb szerepet vállalni, hogy hazánkban is csökkentsék a készpénzes forgalom nagysá-gát.