A mobiltelefonok fejlődése és hatásai a fizetésre - Németh Balázs (2020)
A dolgozatom témaválasztását az indokolta, hogy a mai világban nem lehet figyelmen kívül hagyni a mobiltelefonok bejárt útját, és az ezáltal gyakorolt hatásokat a társadalmunkra. Jómagam is rendszeres felhasználója vagyok az okostelefonoknak, és a hatásait tovább boncolgatva összefűztem a pénzügyi szakirányultságommal. A mindennapi tényezőkön túl a mobilfizetést vizsgáltam meg. Napjainkban számos készüléken elérhető már az a funkció, ami által a bankkártyához hasonlóan érintéses alapon tudunk fizetni egy vásárlás után. Ennek köszönhetően kutattam az után, hogy a jövőbe tekintve mekkora esélye lehet a mobiloknak kiváltani a fentebb említett fizetőeszközt. Ezt egy kicsit tovább gondolva pedig még arra kerestem választ, hogy az elektronikus fizetési módszerek képesek lehetnek- e eltűntetni a készpénzt a fizetőeszközök választéka közül. Ehhez kezdetben a szakirodalmakkal támasztottam alá a kutatásomat, és bemutattam azt, hogy a mobiltelefonok miként hatnak a modern életmódunkra, és felvezettem a fizetési funkciójukat. Elsődleges, saját kutatásomban pedig az általam felvetett kérdések vizsgálata volt a fő szempont, amit egy anonim kérdőívvel és egy mélyinterjúval abszolváltam. Eredményeim pedig a forrásokkal alátámasztva mondják azt, hogy a mobilok térhódítása jelentős, és a fejlődő országokban a készpénzmentes társadalom kialakításának folyamata már megkezdődött, azonban hazánkban ez még nem ért el arra a szintre. Negatív hatásait tekintve pedig a túlzott mobilhasználat függőséget okozhat. A kutatás módszertanomból levont konklúziók szerint hazánkban is hiába használnak az emberek minden társadalmi szinten rendszeresen mobiltelefont, azonban a fizetések terén még nem örvendenek akkora népszerűségnek, így a bankkártyák kiváltása nem fog a közeljövőben megvalósulni. Ami azonban megerősítésre került, hogy a magyar emberek többsége is fokozatosan kezdi elhagyni a készpénzt használatát, és az eredmények tudatában kijelenthetem azt, hogy a jövőben ezen fizetőeszköz szép lassan el fog tűnni a mindennapjainkból. Javaslatként említeném, hogy minden bank tegye lehetővé az ügyfelei számára a mobiltelefonos fizetést, és a marketing tevékenységekben is jelenjen meg. Minden üzletben tegyék elérhetővé az elektronikus fizetést. Továbbá vezessenek be egy bizonyos összegkorlátot, ami felett már nem lehet készpénzzel fizetni, és az emberekben növeljék a biztonságérzetet, ha a terminálokat használják.