Lakossági megtakarítások és befektetések Magyarországon - Vámosi Nikolett (2020)
Mint ahogyan az országoknak is rendelkezniük kell tartalékokkal a váratlan helyzetek miatti kiadásokra a hitelfelvétel, netán az államcsőd elkerülése miatt, úgy a háztartásoknak is a legjobb megoldás ilyen helyzetekre, ha van „félretett pénzük” az átmeneti jövedelemhiány, illetve eladósodás helyett. A váratlan helyzetek, válságok idejét és mértékét nem lehet pontosan előre jelezni, de tehetünk megelőző intézkedéseket, akár államokról, akár háztartásokról van szó. A szakdolgozatomat ezek a megelőző intézkedések ihlették, a témaválasztásomat pedig az év elején, a világjárvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzet hatásai is megerősítették. Érdekelt, hogy a magyar lakosság mennyire van felkészülve egy ilyen jellegű krízis helyzetre. Célom az, hogy megvizsgáljam a magyar lakosság pénzügyi helyzetét, hogy feltérképezzem a jelenleg legnépszerűbb megtakarítási és befektetési lehetőségeket, valamint a pénzügyi tudatosság fejlesztésének lehetőségeit összefoglaljam. A téma könnyebb megérthetősége érdekében fontos tisztázni a kapcsolódó fogalmakat, például a megtakarítás és a befektetés közti különbséget. Ezt az első fejezetben teszem meg. Ez után megvizsgálom, hogy a nyilvánosan fellelhető adatok alapján milyen kép rajzolódik ki a magyarországi lakosság pénzügyi helyzetéről a 2018-as évre vonatkozóan, amelyet összehasonlítok egy korábbi, 5 évvel ezelőtti, azaz 2013-as évi állapottal. Elemzést végzek, hogyan alakult a lakosság pénzügyi helyzete. Ehhez a Központi Statisztikai Hivatal által megjelent statisztikákat elemzem. A munkám következő részében a Magyarországon elérhető befektetési lehetőségek közül a három legnépszerűbb formát hasonlítom össze, hogy jobban átláthatóbbá váljanak a különböző befektetések közötti előnyök, illetve a hátrányok és hogy miért pont ez a három a legnépszerűbb. A befejező részben a pénzügyi tudatosságról teszek említést, mivel ez is egy fontos eszköz a megelőző intézkedések terén. Ez nem egy velünk született tulajdonság, hanem tanulással és tapasztalattal fejleszthető ismeret, ezért a szakdolgozat utolsó részében kitérek erre is, ahol a teljesség igénye nélkül bemutatom, hogy manapság milyen lehetőségek állnak rendelkezésre ehhez, valamint, hogy milyen összefüggés található az iskolai végzettséggel és a régióval. A szakdolgozatom legvégén az elért eredményeket foglalom össze, tehát azt, hogy a lakosság jövedelme, és vele a kiadása, illetve a megtakarítása is évről évre nő. A három befektetési, megtakarítási lehetőség, amit bemutatok azért a legnépszerűbb, mert a kockázatmentes, illetve az alacsony kockázatúak közé tartozik. A pénzügyi tudatosságot már bölcsődés korban is el lehet kezdeni fejleszteni, mert már akkor fogékonyak a gyerekek.