A fizetési rendszer sebességváltása a gazdaság és a hétköznapok tükrében - Szente Dzsenifer (2020)
A szakdolgozatom során a magyar azonnali fizetési rendszer kialakulását, annak működését és a gazdasággal és a társadalommal való kapcsolatát vizsgáltam. Ennek a rendszernek az átfogóbb megismeréséhez a pénz alapjaitól kezdve tanulmányoztam a fizetési rendszerek fejlődési szakaszait, valamint megismertem a Magyarországon túl nyúló, régebb óta fennálló fizetési rendszereket. A magyar azonnali fizetési rendszer bevezetésével jelentősen megváltozott a magyar pénzügyi struktúra, továbbá a rendszer gyorsaságával új elektronikus fizetési megoldások léptek színre. Ezekhez alkalmazkodnia kell a magyar társadalomnak, mely folyamatot fel-térképeztem és megvizsgáltam, vajon fel tudják-e venni a magyar polgárok a ritmust az új rendszer sebeségével. Szekunder kutatásom révén összevetettem több, más kontinenseken található valós ide-jű fizetési rendszereket a magyar azonnali fizetési struktúrával, melyeknek kiemeltem ha-sonlóságait és különbözőségeit, valamint megfigyeltem, milyen szolgáltatásokat nyújtanak ezek a hazánkon túli fejlett rendszerek és mivel tudná kamatoztatni a magyar AFR jelenlegi szintjét. Primer kutatásom alapja a magyar lakosok és vállalkozók bankolási szokásaival, külö-nös tekintettel az azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatos tapasztalataival és ismereteivel kapcsolatos. Feltártam azokat tényezőket, mely segítségével megismerhető, milyen szinten áll a magyar társadalom pénzügyi ismerete és megfogalmaztam, hogy milyen beavatkozások szükségesek az új rendszerhez való alkalmazkodásukhoz. Elemzéseim végeredményeként megállapítottam, hogy a magyar AFR bár a bevezeté-sének szempontjából le van maradva a többi fejlett és fejlődő ország fizetési rendszeréhez képest, azonban felépítése és modern rendszere megállja a helyét a magyar fizetési környe-zetben és számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely a külföldi, régebb óta működő azonnali fizetési rendszer maguknak tudhatnak. A lakossággal és a vállalkozókkal kapcsolatos kérdőíves kutatásom kiértékelésével az mondható el, hogy mindkét csoport nyitott a fizetési rendszer sebességváltásának alkalmaz-kodásához, azonban nem rendelkeznek elég felkészültséggel, tapasztalattal és ismerettel ennek teljes módú igénybevételéhez. Szükség van a Magyar Nemzeti Bank részéről a keres-kedelmi bankok számára olyan intézkedéseket bevezetni, melyekkel segítik a lakosságot pénzügyi edukációs folyamatokkal bevonni a modern fizetési rendszer megismerésébe, illet-ve a kormány részéről ösztönözni kellene a vállalkozókat, főleg a kereskedőket arra, hogy minél többen használják az elektronikus fizetési megoldásokat, így ezáltal utat törhetnek az azonnali fizetést nyújtó szolgáltatók a piacon.