A soproni OBI áruház készletgazdálkodása, különös tekintettel az üres kampós termékekre. - Balogh Barbara (2020)
Záródolgozatomban a soproni OBI áruház készletezési, raktározási valamint diszponensi feladatainak folyamataival foglalkozom, különös tekintettel az úgynevezett üres kampós termékekre. Kezdetben bemutatom az OBI áruházláncot, mint Európában működő céget, ezek után kitérek a magyarországi üzletekre, és végül a soproni OBI áruház működését fogom ismertetni. Működésén kívül betekintést nyújtok az osztályokon való teendők, kötelezettségek és a különböző feladatok elvégzésének folyamataiba. Kutatásom elsődleges célja a készletellenőrzés, ezen belül felmérni az üzletben található üres kampós termékek helyzetét, hiányának indokait, valamint az esetleges utántöltési problémák okait. A napi felmérések, azok összehasonlítása és összesítése szép képet ad arról, hogy milyen problémák állnak fent. Az állandó készletellenőrzéshez hozzátartozik még a mínuszos készletek kezelése, a készletkorrekció, a magas zónákból való áruletöltés, a raszter karbantartás, valamint a lejárt beszállítási határidők listájának ellenőrzése. A legtöbb beszállító külföldről érkezik, alap gazdasági helyzetben ezzel nem lenne probléma, viszont a határzár és a COVID-19 nyújtotta akadályok az OBI áruházláncnak sem könnyítette meg a dolgát. A folyamatos raszter ellenőrzésekhez hozzátartozik a központtól küldött raszter átépítések folyamatos figyelemmel kísérése és az azokra való néha hosszadalmas felkészülés. A kisebb átépítéseket az osztályon dolgozó munkatársak valósítják meg, a nagyobb volumenű átépítésekre a központ vagy a beszállító küld csapatokat. A kutatásom végén elemzem a 10 héten át tartó kutatásom összességét. Elmagyarázom és belátást adok a hátsó munkákba, a feladat folyamatába. A kutatás során használt rövidítések valamint szakszavak felfedésére is sor kerül, hogy a legjobban át tudjam adni, a gyakorlatom alatt szerzett tapasztalatokat. Végül záródolgozatomban összesítem az OBI áruházban gyűjtött tapasztalataimat, elemzem a kutatásom során elvégzett számításokat és ezeket fogom hosszasan tanulmányozni. Valamint javaslatokat teszek, hogy az én meglátásaim szerint mivel lehetne hasznosabb, gyorsabb és precízebb a munkavégzés az üres kampós termékekkel kapcsolatban.