Az „Európa Kulturális Fővárosa” cím hatásai a városra Pécs és Kassa esete - Szemes Beatrix Petra (2020)
Az Európa Kulturális Fővárosa projektet az Európai Unió legsikeresebb kulturális-fejlesztési programjának tartják. 1985 óta évente általában két vagy három város kapja meg a címet és a feladatot, hogy képviselje Európát nemzetközi szinten. Vizsgálatom kö-zéppontjába Pécs és Kassa került, mert az utóbbi években ők érdemelték ki a címet a kö-zép-európai régióban. Helyzetük azért érdekes, mert mindkettő válságtérségben található. Munkámban azt vizsgálom, hogy mit adott nekik a cím, hogyan változtak, elindult-e egy erőteljes fejlődés. Azt vártam, hogy fellendülnek a városok, bővül a kulturális kínálat, nő a lakosság, több vállalkozás alakul meg a környéken és javul a turizmus is. A témában számos szakirodalom – hatáselemzés és vélemény – állt rendelkezésemre mindkét városról az interneten, emellett elolvastam a pályázati anyagukat is. A kutatás személyesebbé tételét szolgálta, hogy mindkét városba személyesen is ellátogattam, és megnéztem az EKF kapcsán felépített épületeket (kulcsprojekteket). A szakirodalom mel-lett mindkét városról beszélgettem egy-egy helyi egyetemi professzorral, akik szintén fog-lalkoztak már az EKF kérdésével a saját városukban. A dolgozat aktualitását szolgálja, hogy egy külön fejezet foglalkozik a 2019 vé-gén/2020 elején megjelenő Covid-19 járvánnyal. Mivel a járvány szinte minden gazdasági tevékenységet érintett, érdemes volt utánanézni annak, hogyan befolyásolta a két város (Pécs és Kassa) projektjeinek jelenlegi működését, illetve milyen nehézségekkel nézett volna szembe a két nyertes, ha a koronavírus járvány 2010, vagy épp 2013 elején érkezik meg. A jelen és jövő kihívásait a 2020-as városok, Rijeka és Galway projektjein keresztül lehet a legjobban felderíteni, akik lehetőségeikhez mérten próbálták a legtöbbet kihozni az EKF évükből. A kutatás során bebizonyosodott, hogy nem minden EKF város tudja kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket és nem képes hozni a várt fejlődést. Pécs esetében a legaggasz-tóbb probléma a város lakosságának nagyszámú elvándorlása és az ipar hiánya. Kassa fő problémája a fővárossal való rivalizálása és a rossz médiakommunikáció volt. Ebben a munkában az volt a célom, hogy feltárjam az EKF program sikeréhez vezető tényezőket, ezzel segítve azt, hogy az elkövetkezendő kulturális fővárosok projektjei jól kidolgozottak és eredményesek legyenek.