A Tornácos Ház története - múlt, jelen és jövő - Szabó Nóra (2020)
Szakdolgozatom témájaként a hegykői Tornácos Ház és környezetének bemutatását, turizmus specifikus elemzését, fejlesztési tevékenységének ismertetését és vizsgálatát választottam. Témám megválasztásában nagy szerepet játszott, hogy duális gyakorlatomat, illetve szakmai gyakorlatomat is a Tornácos Házban töltöttem, ahol az évek alatt megismerhettem a szálloda minden részlegét. A gyakorlatom fő részét a front office, illetve az értékesítési feladatok megismerése és elsajátítása jelentette, valamint a marketingtevékenységbe is sikerült betekintést nyernem. Célom, hogy dolgozatomban átfogó képet mutassak be a Tornácos Házról, annak környezetéről és fejlesztési stratégiájáról, valamint primer kutatásom segítéségével felmérjem, hogy a már elért, illetve a jövőbeli célok milyen mértékben összeegyeztethetők a törzsvendégek elégedettségével. Dolgozatom elkészítésében jelentős segítséget nyújtott számomra a duális mentorom, aki egyben a külső konzulensem, a közvetlen kollégáim, illetve a Tornácos Ház vezetősége, akik rengeteg információval és dokumentumokkal segítették munkámat. Szakdolgozatom első részében a vidéki turizmusról és annak fejlődéséről szeretnék említést tenni, hiszen a Tornácos Ház maga is egy vidéki környezetben működő szálloda. Ennek a környezetnek jelentős szereplője a Sopron-Fertő turisztikai térség, a Fertő-táj, mint Világörökségi helyszín, valamint Hegykő. Mielőtt bemutatnám magát a szállodát, szeretném megismertetni az olvasókkal a Tornácos Ház környezetét, illetve Hegykő turisztikai kínálatát és keresletét. A Tornácos Ház általános ismertetése során a szálloda kialakulásának történetét, szervezeti felépítését mutatom be, majd turizmus specifikus elemzésen keresztül az épületegységek, különböző részlegek, csomagajánlatok, programszervezés, vendégforgalmi elemzés, szállodakihasználtság és forgalmi elemzés ismertetésére kerül sor. Ezután említést teszek a szálloda fejlesztési stratégiájáról, melyben kifejtem a legújabb terveket. Szakdolgozatom utolsó részében beszámolok primer kutatásomról. A kutatás során mélyinterjúkat készítettem a Tornácos Ház vezetőségével, az értékesítési vezetővel, valamint a konyhafőnökkel, illetve a fejlesztési irányvonal alapján magyar és német nyelvű, online és hagyományos kérdőíveket készítettem, melyek segítségével felmértem a törzsvendégek elégedettségét a fejlesztési irányvonal eredményeivel kapcsolatban. A kutatásom ismertetése után beszámolok annak eredményeiről, összeegyeztetem azt hipotéziseimmel, illetve levonom a megfelelő következtetéseket. Végül egy összegzés által javaslatokat fogalmazok meg kutatásom eredményeire reagálva.