Szállodalánc tagság szerepének és a koronavírus hatásainak vizsgálata két vidéki szálloda bemutatása alapján - Viola Virág (2020)
A turizmus fő mozgatórugója a szálláshely-szolgáltatás, amelynek a legismertebb és legláthatóbb résztvevői világszerte a nemzetközi szállodaláncok. Témámként az iparágban betöltött szerepük elemzését választottam. Duális gyakornokként 3 és fél évig dolgoztam egy szállodalánc tagszállodájában, a Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spaban szállodában. Az itt megszerzett szakmai kompetenciáim segítségével dolgozatomban a vendégek szálláshely foglalási szokásait, fő vezérfonalként követve a szállodaláncokat, mint központi téma vizsgálom. Szakdolgozatomban a szálláshely kiválasztási magatartást, a szállodaláncok népszerűségének vagy elutasításának okait keresem. Elemzem továbbá a külföldi és belföldi turisták szállásfoglalási szokásait. Kutatásaim során keresem a választ arra, hogy ha nem tagszállodában száll meg a vendég, milyen okból választhat inkább magánkézben levő, kevésbé ismert szálláshelyet. Mivel egy szállodaláncnak reagálnia kell a felmerülő környezeti kihívásokra a vendégkör megtartása érdekében, ezért a pandémia következményeinek vizsgálatát, jelenleg korunk legnagyobb kihívását az iparágban nem hagyhatom ki. Szakdolgozatomban elemzem, hogy milyen problémák merültek fel a járványhelyzet alatt, milyen módon lehet esetleg megfelelő kommunikációs eszközöket használni a krízis kezelésére. A témához kapcsolódóan bemutatom gyakorlati képzőhelyemet és a zalakarosi Park Inn by Radisson hotelt is, mivel a központi szobafoglalási részlegen (Sárvár) mindkettő vidéki szálloda vendégeinek ügyintézésével foglalkoztam. Dolgozatom elkészítésében közvetlen segítséget kaptam a duális mentorom, kollégáim, a Park Inn szállodák ve-zetőségétől, akik rengeteg információval és adatokkal segítettek a kutatásaim során. Az engedéllyel felhasznált statisztikai adatbázis segítségével elemeztem, összehasonlítottam a két vidék (Sárvár-Zalakaros) szálloda teljesítményét, a 2019.esztendő hasonló időszakának adatait a 2020. évi március- szeptember közötti értékekkel, vagyis kimondottan a járványra fókuszáltam. Országosan és azon belül a Nyugat-Dunántúlra összpontosítva is elemzem a kialakult helyzetet szakmai ismertetők és hazai vendégforgalmi adatok segítségével. A dolgozat utolsó részében részletezem a témával kapcsolatban alkalmazott primer és szekunder kutatásaim módját és eredményeit, a szállodák szakmai vezetőivel folytatott interjúk elemzését és a magyar, illetve angol nyelvű kérdőívekből kapott kiértékeléseket. Ismertetésre kerülnek a kitöltők szálláshelyfoglalási szokásai, szállodaláncokról alkotott hazai és nemzetközi állásfoglalásaik, valamint a gyakorlati képzőhelyem szakmai vezetőinek véleményei, amelyek bővítettem saját meglátásaimmal.