Az éves beszámolóból nyerhető információk - Németh Csaba Károly (2020)
Szakdolgozatom megírásának célja arra irányul, hogy megismertessem az éves beszámoló jogi szabályozását, feltérképezzem annak tartalmát. Ezekből kiindulva bemutatom, hogy milyen információkat nyújt az éves beszámoló, mindezt a GYSEV Zrt. 2019-es éves beszá-molójával szemléltetve. Fontosnak tartom, hogy egy gazdálkodó tisztában legyen, hogy milyen szabályozások vonatkoznak az éves beszámolóra, mi annak tartalma és ami a legfontosabb, hogy számára miért is fontos ennek elkészítése. Az éves beszámolót elemezve rájövünk, hogy a törvényi előírásoknak eleget téve elsősorban magának a vállalatnak nyújt lényeges adatokat. Tudni fogja, hogy éppen hol tart vállalkozása, hogyan működik szokásos üzleti tevékenysége. Nyereséges vagy veszteséges-e a működése, magasak-e a költségei, vagy éppen még tudná-e növelni bevételeit. A vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzet elemzéséből az adott vállal-kozás megtudhatja mindazt, ami a piacon maradáshoz és a vállalkozása fenntartásához és továbbviteléhez elengedhetetlen. A beszámoló információ-nyújtó képessége azonban fontos a külvilág számára is, mivel az adott gazdálkodóval kapcsolatos döntéseinek megalapozá-sában a nyilvánosságra hozott beszámoló adhat megfelelő alapot. Témám kifejtése során különböző módszereket és forrásokat alkalmazok. Kiinduló-pontként mindig meg kell nézni, hogy milyen jogszabályi feltételeknek kell eleget tenni az éves beszámoló elkészítésekor. Dolgozatom fontos alapköveként szerepel a 2000. C. tör-vény a számvitelről, amely tartalmazza ezeket az előírásokat. Ebből láthatjuk, hogy az éves beszámolónak három alapköve van, mint tartalmi elem: mérleg, eredménykimutatás, és a kiegészítő melléklet. A törvényi megfelelés megismerése után biztosabb talajon vagyunk képesek értelmezni a beszámoló nyújtotta információkat. Az elemzés során három alfejezetre bontottam a mérleg, eredménykimutatás és cash flow elemzését. Vizsgáltam a vagyoni, pénzügyi és jövedelmezőségi mutatókat. Azért tar-tom fontosnak a három kimutatás együttes vizsgálatát, mivel vannak mutatók, melyek két kimutatás közötti összefüggéseket vizsgálnak, így értelmezésük is átláthatóbb. A kiegészítő melléklet nyújtotta információk pedig az egyes kimutatások soraihoz nyújtanak magyará-zatot így kapva egy kerek egészet a kapott adatok értelmezésében. Összességében elmondható, hogy az éves beszámoló megfelelő értelmezése és érté-kelése nagyban elősegíti a szervezet tevékenységének megismerését, valamint a vállalatról alkotott összkép kialakulását.