Oktatási turizmus Sopronban - Mansa Emese Mária (2020)
Jelen szakdolgozatommal az oktatási turizmus és annak az egyetemre gyakorolt hatásait szeretném bemutatni a Soproni Egyetem és külföldi hallgatóinak példáján keresztül. A tanulmány célja, hogy bemutassam, az oktatás nem csak napjaink legdinamikusabban fejlődő iparága, de a turizmus szempontjából is egyre jelentősebb. Dolgozatom első felében általánosan mutatom be az oktatási turizmust. Jellemzésre kerül kínálatának komplex rendszere, a Soproni Egyetem, mint desztináció, bemutatom a vonzerejét, s írok a közlekedésről, mint kínálati elem. Fontosnak tartottam bemutatni az oktatási turizmus gazdasági hatásait a térségre. Az oktatási turizmus általános kínálatának leírása után a keresletet jellemzem, ahol az olvasó megismerkedhet a potenciális résztvevő tulajdonságaival. Bemutatom a vásárlói döntés meghozatalának folyamatát az igény felismerésétől, az információgyűjtésen át a döntés megszületéséig. Ismertetem a motivációs tényezőket szoros kapcsolatban az elvárásokkal, illetve ismertetem a fogyasztók tartózkodási szükségleteit. A második fejezetben az oktatási turizmust kereslet-kínálati szempontból elemzem, azonban az elméletet a gyakorlatba helyezem át. A kínálatnál az intézményi struktúrát mutatom be, köztük az egyetem közvetlen funkcióit és szolgáltatásait. A kínálat fejezetben mutatom be a Soproni Egyetemen megpályázható ösztöndíj lehetőségeket is, illetve a jelentkezés egyéb lehetőségeit. Sopron városának turisztikájára is kitérek, majd a Soproni Egyetemet választó potenciális fogyasztót jellemzem. Melyik a legjellemzőbb hallgatói réteg, hogyan szerez tudomást az intézményről, mi motiválja, illetve mik az elvárásai, szükségletei? A harmadik fejezetben primer kutatásomat mutatom be, melynek célja az egyetemre gyakorolt hallgatói hatás felmérése volt. Dolgozatomban kvantitatív, kérdőíves kutatási módszert alkalmaztam. A kérdésekkel olyan szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettséget próbáltam mérni, mint például az étkezési szolgáltatások, hallgatói ügyintézés, sporttevékenységek. Azért tartom fontosnak az elégedettség mérését, mert a felsőoktatási intézmény versenyképessége a nemzetközi piacon, a kifejezett marketing stratégia, struktúrakidolgozásán múlik. A kielemzett kérdőíves kutatás eredményeit áttekintve arra következtettem, hogy a külföldi hallgatók többsége nincs tisztában a számukra elérhető szolgáltatásokkal. A dolgozatom zárásaként ennek kiküszöbölésére mutattam be néhány javaslatot.