A helyi rendezvények hatásai Sopron turizmusára - Gáspár Kata (2020)
A szakdolgozatom, mint a címben is olvasható, a helyi rendezvények hatásai Sopron turizmusára összpontosítva. A rendezvények hatásait az általam kijelölt három fő rendezvényen keresztül mutatom be, amelyek a Telekom VOLT Fesztivál, az egyetemi ballagás, más néven valétálás, valamint a korábbi években rendezett Euroleague Women Final Four kosárlabda bajnokság. Dolgozatom elején Sopron és a desztináció bemutatása kerül előtérbe, ugyanis a további vizsgálatokhoz és elemzésekhez szükséges a térség turisztikai értékeinek a megismerése. Itt bemutatásra kerül a Sopron Régió 11 települése és azok jellegzetes látványosságai, valamint rendezvényei. A desztinációs elemzést követően szakdolgozatom fő témája következik, ami elsőként a Telekom VOLT Fesztivál bemutatását és elemzését tartalmazza. A város történelmének és kialakulásának ismertetése után az elmúlt öt év létszámadatait összehasonlítva a konklúziók értelmezése zárja a témát. Ezt követően a Soproni Egyetem valétálási szokásait és annak eredetét szemléltetem. A három fő témakört az Euroleague Women Final Four kosárlabda bajnokság ismertetésével zárom, ahol a kupasorozat bemutatását követően megvizsgálom az ez idő alatt Sopronban tartózkodó külföldi turisták számát a kereskedelmi szálláshelyeken az előző hónapokhoz képest. A soproni események jelenlegi koronavírus helyzetéről is esett szó a szakdolgozatom során. Szakdolgozatom végéhez érve a desztinációhoz tartozó 11 település egész éves vendégforgalmát vizsgálta. Ezt követően a versenytársként említhető osztrák régió eseményeit és rendezvényeit is bemutattam röviden. Végezetül pedig az általam készített kérdőív elemzése következik. A 148 fő által kitöltött kérdőívben először általános demográfiai kérdések szerepelnek, mivel ezekből következéseket vonhatunk le a soproni rendezvények célcsoportjairól. Ezt követően a szálláshely szolgáltatásokkal és a helyi rendezvényekkel kapcsolatban válaszolhattak a kitöltők, amelyből vizsgálható, hogy hány vendégéjszakát töltenek el átlagosan a városban, valamint mely rendezvények a fő attrakciók, amelyek érdekeltek a válaszadók körében. Befejezésképp a kérdőívben arra adhattak választ a kitöltők, hogy mely településeket, régiókat találja Sopron turizmusának szempontjából versenytársnak, valamint melyek azok az újítások a rendezvények terén, amelyeket fontosnak tartanának, hogy a városban elérhetőek legyenek.