Marketing eszközök alkalmazása az OTP Bank Nyrt. példáján keresztül - Stencinger Brigitta (2020)
A szakdolgozatomban bemutatom Magyaroroszág egyik legnagyobb bankjának a marke-tingkommunikációs eszközeit, amely az OTP Bank Nyrt. Célkitűzésem az volt, hogy a marketing eszközöket bemutassam és ezt követően kutatásommal alátámasszam az elméleti vonatkozásokat. Elméleti vonatkoztatásban szakirodalmakkal, internetes forrásokkal, szer-vezeten belüli információkkal támasztottam alá munkámat. Kitérek a marketing mix alko-tóelemeire, majd ezt követően elemzem a marketing kommunikáció alfajait. A téma terje-delmessége miatt törekedtem az elemzéseim eredményeit hangsúlyozni és részletesen is-mertetni. Kutatásom során, arra a kérdésre kerestem választ, hogy a Bank által alkalmazott marketingkommunikációs és ügyfélkezelési módszerek, hogyan hatnak a bank ügyfeleire. A kérdőíves vizsgálatot az OTP Bank ügyfelei töltötték ki. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a pénzintézet eredményesen műkö-dik az ügyfelek többsége meg van elégedve a szolgáltatásokkal és az ügyintézés minőségé-vel. Fő vonatkoztatásban megállapítható, hogy a Banknak fejlődési irányvonalaira szükség van. A papírmentes ügyintézés teljes mértékű bevezetése képezhetné a fejlődési lépcsőfok prioritását. Valamint az internetbankos felület innovációjára is szükség lenne. A folyamato-san fejlődő világban elengedhetetlen a folyamatos fejlődés, amelynek a középpontjában az ügyfélelégedettség a fő célpont. A digitalizáció eredményeképpen a fiókokba betérő ügy-félszám jelentős mértékben csökkenni látszik, így a bankfiókok szerepe tanácsadói szemlé-letűvé válik. Az OTP Bank Nyrt. további fejlesztései a pénzintézet anyagi ráfordításaival járna, viszont úgy gondolom, hogy megéri befektetni az innovációba. Ennek következtében a bankfiókba betérő ügyfelek elégedettsége növelhető lehetne, illetve a papírmentes ügyinté-zés a környezetet is kímélné. Véleményem szerint a primerkutatásom is alátámasztja az in-nováció szükségességét. Az embereknek életük során több meghatározó pénzügyi döntés-sel is szembe kell nézniük és ezeket a döntéseket a banki szakértőkkel, azaz bank közvetlen arcaival tudják biztonságosan végezni.