A vállalati kultúra és annak hatása a szellemi munkát végzők elégedettségére a GYSEV Zrt. vonatkozásában - Szlávich Ádám (2020)
Kutatásomban a vállalati kultúra és a munkavállalói elégedettség van középpontban. Témaválasztásom oka, hogy a vállalatok életében jelentős szerepet tölt be az általuk formált vállalati kultúra, amely nagy hatással lehet a munkavállalók elégedettségére is, ezáltal az egész vállalat működésére és életére. Ezt napjainkban egy nagyon fontos tényező, hiszen a munkavállalók és elégedettségük az egyik alappillére egy jól működő vállalatnak. Ez pedig nem jöhet létre egy jól működő vállalati kultúra nélkül. Elsődleges célom az ezzel a kutatással, hogy megvizsgáljam azt, hogy a GYSEV Zrt. szellemi munkavállalóinak az elégedettségére hogyan hat a vállalati kultúra, illetve hogy a különböző korosztályokra különböző hatással vannak-e az egyes vállalati kultúra tényezői. Ez a cég nagy múltra tekint vissza, azóta fennállása óta formálódik a kultúrája, amely hatással van az egész működésre. Ennek megfelelően megvan a sajátos és stabil vállalati kultúrája. Kutatásomat a megfelelő szakirodalmi háttérrel alátámasztva egy kérdőív segítségével végzem. Ezen kérdőív segítségével állapítottam meg, hogy mely tényezők pozitívan és melyek negatívan befolyásolják a dolgozók elégedettségét, valamint hogy ténylegesen van-e a kultúrának erre hatása. A vállalati elégedettséggel kapcsolatban generációs eltéréseket feltételezek, ezért vizsgálom a korosztály szerinti megoszlást is. Egyes kérdéseknél jól látható volt, hogy adott generációnként teljesen jól elkülöníthető a válaszadásuk, viszont voltak bizonyos kérdéskörök, amelyekre egyáltalán nem volt hatással az adott adatközlő életkora. Munkám legvégén a vállalat számára olyan javaslatokat teszek a felmerült, munkavállalói elégedettségre negatívan kiható problémák kapcsán, amelyeknek pozitív hozadékai lehetnek a vállalat működésére, azonnal hasznosíthatóak, ezáltal átgondolásra érdemesek.