KKV finanszírozás - Garger Martin (2020)
Szakdolgozatom megírásával a fő célkitűzésem, hogy átfogó képet alkossak a vállalkozás-finanszírozás lehetőségeiről. Dolgozatomban elsősorban a mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási sajátosságait szeretném bemutatni, különös tekintettel a K&H Bank Zrt. által nyújtott finanszírozási lehetőségeket. A vállalkozásfinanszírozás egy összetett folyamat, amely a megfelelő tervezéstől a végrehajtáson keresztül utólagos értékelést igényel. Szakdolgozatom témájának jelentőségét jól mutatja az is, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások fontos szerepet töltenek be a foglalkoztatásban, az innovációban és a GDP termelésben is. Az Európai Unión belül a kkv-k adják az európai vállalkozások 99%-át, emiatt is kiemelten fontosnak tartják a vállalkozói készségek fejlesztését, a vállalkozói szellem megerősítését, illetve a finanszírozási lehetőségekhez való könnyebb hozzáférést. Dolgozatom első felében a rendelkezésre álló szakirodalom segítségével áttekintem a vállalkozásfinanszírozás alapjait. Kitérek a vállalkozásfinanszírozás alapelveire, melyek alapján megérthetjük, hogy az érintett felek milyen tényezőkre alapozzák a finanszírozási döntéseiket. Ezt követően a tőke szerkezet felépítését prezentálom a cégek tekintetében, a saját tőke és az idegen tőke közti különbségek bemutatásával. A szakdolgozatom elméleti részét a finanszírozás aranyszabályaival folytatom, illetve ismertetek 2 fontos elvet, amelyek a helyes finanszírozási politikát vezérlik. Az ötödik fejezetben a vállalkozásoknál fel-merülő finanszírozási igény kialakulásáról írok, valamint szóba kerül a szervezetek eszközeinek és forrásainak kiemelten fontos kapcsolata. Ezt követően bemutatok néhány mutatószámot, amelyek segítségével a vállalkozás vagyoni helyzetét megismerhetjük. Szakdolgozatomban kiemelten fontos szerepet kap a bankkölcsönből történő forrásszerzés, amit a hatodik fejezetben fejtek ki általánosságban. A hetedik fejezetben demonstrálom a kkv szektor helyzetét Magyarországon belül és Európai Uniós viszonylatban is, melyet a Központi Statisztikai Hivatal adatai, és az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag (SBA) segítségével teszek meg. A kkv finanszírozás során igénybe vehető termékek körét a K&H Bank kínálatából ismertetem, ezt követően pedig a kkv hitelezés folyamatára térek ki a kapcsolatfelvételtől kezdve az adósminősítés elvégzésén keresztül egészen az esetleges hitel meg-hosszabbításig.