Money Tours Kft gazdasági elemzése - Moyses Brigitta (2020)
1992-ig a devizagazdálkodás keretei határozták meg a pénzváltást, ebben az időben a pénzváltási tevékenység maga és annak engedélyezése is szigorú feltételekhez volt kötött, így a pénzváltók rendkívül alacsony összegű konvertibilis fizetőeszközt adhattak el. Későbbiekben a pénzváltás alanyi joggá vált azok részére, akik a jogszabályban meghatározott feltételeket teljesítették, jogosulttá váltak a pénzváltási tevékenységre a Magyar Nemzeti Bank engedélye által. 1996-ban hatályba lépett a Devizatörvény, amely korlátlanná tette a külföldi fizetőeszközök eladását, majd hat évvel később a devizakorlátozások megszüntetéséről szóló törvény törvényi szinten kimondta a forint teljes konvertibilitását. Így a pénzváltási tevékenység egyre népszerűbb lett az akkori vállalkozások körében, ennek következményeként a pénzváltók száma ugrásszerűen megnövekedett. Ebben az időszakban került megalapításra a dolgozatom fő témáját képező vállalkozás, a Money Tours Kft, melynek gazdasági elemzését végzem el a következőkben. Alapításának éve 1998, fő tevékenységi köre pedig a pénzváltás. A folyamatos aktualitás mellett saját motivációmat erősíti, hogy jelenlegi munkahelyemnek mondhatom, illetve a szakmai gyakorlatomat is a cég körében töltöttem. A pénzváltási tevékenység mára már külön gazdasági területnek minősül, a választott társaság esetében pedig a határ közelsége miatt tevékenysége ezen területen kiváltképpen szerencsésnek mondható. A külföldiek közelsége és a külföldön munkát vállaló ingázó magyarok fellendítik és biztosítják a valutaáramlást. A pénzváltási tevékenység mellett élelmiszeripari és dohányipari termékek kereskedelmét is folytatja melléktevékenységként. Azonban fő tevékenységének köszönhetően egy specifikus ágazatba tartozó, kiemelkedően magas likviditású vállalkozásról beszélhetünk. A Money Tours Kft gazdasági elemzése során a cég nyilvános éves beszámolóiból nyertem adatokat, tevékenysége hátterének megismeréséhez a társaság könyvelőjéhez fordultam és nyertem további információkat, amiket a dolgozatomban felhasználtam. Célkitűzésem a vállalat megismertetése, a rövid távú vagyoni helyzetének, hosszú távú pénzügyi helyzetének, jövedelmezőségének és hatékonyságának elemzése és az összefüggések értékelése. Mutatók segítségével a gazdálkodás kritikus pontjait vizsgálom, majd az eredmények megállapítása után, következtetést követően javaslattételt készítek az olvasók számára. Az elemzés során feltárt eredményekből megállapíthatom, hogy a Money Tours Kft egy jól működő, magas likviditással rendelkező vállalkozás, továbbá belátható jövőn belül nem kerül se csőd, se felszámolás alá. Az első három évben azért érezhettünk más benyomást, mert a cég bővülésbe kezdett, amelyből voltak sikertelen kísérletek és sikeresek is egyaránt. Azonban az utolsó évre tekintve ezen üzletek stabilizálásával minden mutató a helyére állt és a vállalkozás újra nyereséget termelt.