A válságok hatása a személyautók értékesítésére a nyugat-dunántúli régióban - Sugár Tamás János (2020)
Témaválasztásomat leginkább személyes érdekeltségem, illetve az idei évben kialakult pandémiás helyzet indokolja. Fontosnak tartom, hogy az autóipart, azon belül is az értékesítési részét megfelelően tudjam vizsgálat alá vonni, ugyanis a GDP jelentős részét ez a szektor biztosítja a világ legtöbb országában. Kutatómunkámban éppen ezért a válságok hatásait elemzem az értékesítés szempontjából. Ezt az ország nyugat-dunántúli részére összpontosítva végzem el a 2008-as válság, valamint az idei évben kialakult visszaesésre leszűkítve. Ennek érdekében elkészítem a téma elméleti hátterét, illetve szekunder és primer kutatást is végzek annak érdekében, hogy több szempontból is meg tudjam vizsgálni az adott kérdést. A szakirodalmi áttekintésben bemutatom az általam legfontosabbnak ítélt gazdasági válságokat, részletesebben kitérve kialakulásuk főbb okaira, illetve hatásaikra a világ működésére. Ezt követően az autóipar fejlődésének főbb mérföldköveit mutatom be a kezdetektől az elektromos autózás kialakulásáig. Szekunder kutatásomban olyan értékesítőket kérdezek meg az értékesítésben általuk tapasztaltakról, akik már a 2008-as válság idején is értékesítői munkát végeztek ugyanannál a cégnél. Emellett saját tapasztalataimmal, illetve statisztikai elemzésekkel vizsgálom az utóbbi időben megfigyelhető gépjárműértékesítéssel kapcsolatos sajátosságokat. Ezt követően az itt megfogalmazott hipotéziseimet primer kutatással próbálom alátámasztani kérdőíves módszer segítségével. Célom az, hogy egy komplex képet tudjak nyújtani az értékesítésben látott folyamatokról, amelyek a visszaesések hatására felerősödtek. Dolgozatom legvégén a primer és szekunder kutatásommal kapcsolatos legfontosabb megállapításaimat fogalmazom meg az általam felállított hipotézisek segítségével. Ennek eredményeképpen legfontosabb javaslataimat mutatom be annak kapcsán, hogy az értékesítők mikét tudják befolyásolni a vásárlói döntést az autóvásárlás terén, illetve milyen módon tudnak a következő időszakokban bekövetkező válságokra reagálni.