Motiváló vezető gazdasági világválság idején - A múltból a jövő felé - Kovács Enikő (2020)
A témaválasztást indokolja, hogy a munkavállalók jelentős hányadát a hazai kis- és középvállalati szektor foglalkoztatja. Emiatt fontosnak tartom, hogy kellő hangsúlyt fektessünk ezen vállalkozások vizsgálatára, hiszen jelentőségük mind az Európai Unióban, mind Magyarországon megkérdőjelezhetetlen. Kutatómunkám a motiváció és az ösztönzésmenedzsment változását mutatja be a modernkori gazdasági válságok hatására kronologikus sorrendben a fent említett szektorban. Elkészítettem a témakör elméleti összefoglalóját, valamint primer kutatás segítségével megvizsgáltam néhány hazai kis- és középvállalkozás aktuális motivációs gyakorlatát valamint ennek alakulását a 2008-as válság alatt. Dolgozatom szakirodalmi részében szerepeltetem a motivációs elméletek főbb modelljeit, továbbá bemutatom a modernkori gazdasági válságokat, azok kialakulásának lehetséges okait, valamint a nemrégiben megfogalmazott a következő válsággal kapcsolatos jóslatokra is rávilágítok. A kutatás során a vizsgálat középpontjában azok a kkv vezetők állnak, akik már a 2008-as válság alatt is vezető pozícióban voltak. Célom az, hogy átfogó képet kapjak a hazai kis- és középvállalati szektor gazdasági válságra való reakciójáról és a motivációs stratégiájukról, mely egyúttal a kutatómunkám fő kérdése is, hogy a fent említett szektor hogyan volt képes megtartani stabilitását a nehéz időkben, és milyen motivációs technikát alkalmazva tudott újra normalizálódni. A dolgozat záró fejezetében pedig megfogalmazásra kerülnek a szekunder és primer kutatással alátámasztott javaslataim, és tanácsaim a jövőre nézve, melyek reményeim szerint a későbbiekben hasznosak lesznek a vállalati vezetők számára, és olyan motivációs stratégiát tudnak kialakítani, mellyel képesek lesznek átvészelni egy következő recessziót.