A fogyasztói magatartás vizsgálata környezettudatos kozmetikai termékek vonatkozásában. - Kánya Diána (2020)
Környezettudatos szemléletem miatt választottam ezt a témát. A fő célom, hogy bemutassam a Soproni Egyetem hallgatóinak mindennapi szépségápolásában milyen mértékben vannak jelen a környezettudatos kozmetikumok. Többféle módszert alkalmaztam a szakdolgozat megírásához. Szekunder kutatásom keretében a fogyasztói magatartást befolyásoló tényezőkről, a környezettudatos szemlélet eredetéről valamint a bio és natúr kozmetikumokról írok. Primer kutatásom során egyrészt a Soproni Egyetem hallgatói körében végeztem kérdőíves felmérést, melynek segítségével elemeztem a hallgatók környezettudatos kozmetikumok iránti keresletét, vásárlási szokásait. Másrészt két kisebb szappangyártó vállalkozóval illetve két nagyobb kozmetikai céggel készítettem mély interjút. Továbbá az alkalmazott módszereim között még a SWOT analízis, hipotézis és az esettanulmány szerepelt. A kutatás igazolta, hogy a hallgatók többsége ismeri a bio illetve natúr kozmetikum kifejezést. A legtöbben, ha erre a két kifejezésre gondolnak, akkor a természetes alapanyag tartalmú, adalékanyag és állatkísérlet mentes kozmetikumokra valamint az újrahasznosított csomagolásra asszociálnak. A vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a kozmetikumok vásárlása esetén a legfontosabb tényező a hallgatók számára a jó minőség és az állatkísérlet mentesség. A hallgatók 5%-a mindig ilyet vásárol, 42,5%-a általában mindig ilyet vásárol, 40%-a ritkán, a 12,5%-a pedig soha nem vásárol ilyen termékeket.A kérdőívet elemezve látható, hogy a válaszadó hallgatók általában a tisztálkodási és az arcápolási termékeknél priorizálja a környezettudatos kozmetikumokat.A kérdőív alátámasztja azt is, hogy a többség ezeket a termékeket a drogériákban vásárolja meg. A megmaradt tubusokat a válaszadók többsége újrahasznosítja, azáltal, hogy valami mást tölt bele, vagy kreatív tevékenység alapanyagához. A mindennapi tisztálkodáshoz, szépüléshez a bio kozmetikumokat előnyben részesítők 42,5%-a úgy gondolja, hogy ezek termékek kevésbé ártalmasak az egészségre. A hallgatók közül, akik rendszeresen használnak bio kozmetikumokat, azoknak a 28,6%-a környezetvédelmi megfontolásból választja azokat. Azok, akik ellenzik ezeknek a használatát, 36,4%-a kételkedik abban, hogy ténylegesen bio termékről van szó. A válaszadók 30,3%-a a magas ár miatt nem engedheti meg magának ezeket a termékeket. A natúr kozmetikumokat használók 19,7%-a az állatkísérlet mentesség miatt dönt mellettük, a 18%-a pedig környezetvédelmi megfontolásból. A natúrkozmetikumok ellenzői 33%-a az ár miatt nem vásárol ilyen kozmetikumokat, míg a a 30%-a a gyengébb minőség miatt.