A szegénység típusai, különös tekintettel a lakhatási szegénységre Magyarországon - Bedekovics Fanny (2020)
Szakdolgozatomat az ingatlanirodában eltöltött időszak alatt tapasztalt lakásvásárlási problémák inspirálták. Dolgozatom célja egy átfogó képet adni Magyarország szegénységi helyzetéről, meghatározni a különbségeket a régiók és a szomszédos országok között, bemutatni az elmúlt évek során tapasztalt változásokat (növekedést vagy csökkenést), szemléltetni, hogy milyen indikátorok okozzák a szegénységet, mely kor vagy etnikai csoportok tekintetében jelentős és milyen megoldásokkal, programokkal, stratégiákkal segíti a szegényeket Magyarország és az Európai Unió. Ennek során olyan kérdéseket kívántam megválaszolni, hogy kik a szegények és mi alapján mérhető a szegénység. Munkám során főként KSH és Eurostat statisztikák alapján elemeztem és vizsgáltam a magyarországi helyzetet. Diagrammok elkészítésével szemléltettem a megállapításaimat. Dolgozatomat hét részre osztottam. A bevezetés után a szegénység definícióit gyűjtöttem össze, majd összehasonlítottam a különféle típusait. Ezután a pénzhiány hatásaitenyhébb és súlyosabb anyagi gondok esetében-vizsgáltam, illetve kifejtettem az okait és következményeit is. Később a szegénység mérését tárgyaltam különféle módszerek alapján. Kitértem a szegénység statisztikai felvételére a KSH alapján, az Eurostat által használt szegénységi mutatókra és a többi szegénységi mutatóra, mint a szegénységi küszöb és a szegénységi rés. A szegénység mérése után egy nagyobb témát dolgoztam fel, a lakhatási szegénység problémáját. Itt külön megemlítem a legjobban érintett csoportokat: nyugdíjasokat, romákat, gyermekek, nagycsaládosokat. Felsoroltam Magyarország által használt jóléti indikátorokat, s ezek alapján hasonlítottam össze, hazánk elmúlt éveinek változásait. Dolgozatom zárásaként pedig összegeztem az elemzett adatokat, illetve bemutattam a magyar kormány által felkínált programot, illetve az Európai Unió megelőző és következő évekre szóló stratégiai terveit.