KORAI AGYSÉRÜLTEK SZOCIÁLIS HÁTTÉRVIZSGÁLATA, MENEDZSELÉSE A KÖRMENDI FOGYATÉKOSOK NAPPALI INTÉZMÉNYÉBEN - Nagyné Pojbics Ágnes (2020)
Szakdolgozatom alapjául szolgál az a tény, amikor 17 évvel ezelőtt belecsöppentem egy olyan világba, egy olyan szakmába, ami mindaddig számomra teljesen ismeretlen volt. Ez a világ, ez a szakma az értelmi- és mozgássérültek világa, a szociális szakma. Ismeretlenül vágtam ebbe bele és talán írhatom azt, hogy nem ezt terveztem és mégis valami erre a pályára irányított. Persze itt ragadtam, de azért mert ezt akartam. Kezdetben nem tudtam semmit a fogyatékossággal élő emberekről, tudatlan voltam velük kapcsolatban, majd jött a megismerés, az elfogadás és a tudásvágy, hogy minél többet tanuljak az ő életükről, képességeikről, egyáltalán mi is az amiben ezek az emberek eltérnek az átlagtól. Tanultam sokat továbbképzéseken, igazán nagyszerű szakemberektől, elvégeztem a gyógytestnevelői mesterszakot a Testnevelési Egyetemen, olvastam, kerestem a különböző diagnózisok meghatározását, értelmezését, lassan kinyílt a fogyatékosok világa előttem. Végigjártam a bizonyos ranglétrát a szakmában. Kezdtem gondozónőként, majd folytattam mozgásterapeutaként és 4 éve vezetem Körmenden a Fogyatékosok Nappali Intézményét.