A MAGYAR NÉPTÁNC ÉS NÉPI JÁTÉKOK EGYÉNRE GYAKOROLT FEJLESZTŐ ÉS SZEMÉLYISÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSAI - Bácsi Gabriella (2020)
A 21. században gyermekeink életét sok esetben inaktív mozgáskultúra, beszűkült szocializáció jellemzi. Szakdolgozatomban azt vizsgálom, hogy a néptánc meghatározó lehet –e a személyiség kialakulásában, formálódásában. A gyermek még kíváncsi. Hogyan tudom fenntartani ezt a kíváncsiságot? Milyen területen tud hozzájárulni hagyományaink őrzése, a népi játékok és a néptánc a gyermek személyiségfejlesztéséhez? Mi az, ami a leginkább motiváló tud lenni a mai gyermekeknek és családoknak a néptáncossá válásban? Szakdolgozatomban részletezem, hogyan gondolkodtak a néptánc és a népi játékok továbbadásáról és a hagyományőrzésről nagyjaink, milyen módszereket fejlesztettek ki a cél megvalósításához. A táncosok és szüleik körében végzett kérdőíves és interjús kutatásom igazolja, hogy a népi játékok és a néptánc, valamint a népi kultúra és a kézművesség ismerete nem csak egy letűnt korra való emlékezés, hanem komplex tudásbázis. E tudás birtokában erősödik a gyermek érzelmi stabilitása, fejlődik érzelmi és szellemi intelligenciája, problémamegoldó képessége, koordinációs készsége, hallása, memóriája, identitástudata és hazánkhoz való kötődése.