Keresztény szellemiség megjelenítése az óvodában és a fejlesztésben - Kissné Tóth Tünde Mária (2020)
Szakdolgozatomban a keresztény szellemiség megjelenítésének lehetőségét és a fejlesztés területébe történő beillesztését kutattam. Célom az volt, hogy bemutassam, hogyan ötvözhető hitelesen a néphagyomány és a keresztény kultúra az óvodai programban és a tevékenységekben, továbbá, hogy attól függetlenül, hogy egy hívó óvodapedagógus szakmai munkájában megjelenik a keresztény kultúra ismerete még játékosan, adekvát módon alkalmazza az egyes gyermekeknél. Azért, hogy ezeket a célokat megvalósíthassam, összegyűjtöttem a témához kapcsolódó elméleti háttereket, amiket áttanulmányoztam, dokumentumelemzéseket, megfigyeléseket végeztem és interjúkat készítettem. Eredményeképp a következtetésem, hogy az a hívő óvodapedagógus, aki munkájában lelkiismeretes, hitelesen meg tudja jeleníteni a keresztény szellemiséget. Természetesen ennek mélysége illeszkedik az adott óvoda Pedagógiai Programjához. A katolikus témájú játékok a fejlesztés során is megjelennek, használják az óvodapedagógusok, de csak kizárólag az általam vizsgált katolikus óvodában. A keresztény szemlélet nagymértékben az érzelmi intelligenciára hat.