A projektmódszer óvodai alkalmazása - „Az építkezés, a munkagépek világa" című projekt - Soósné Papp Krisztina (2020)
Dolgozatom témájának a projektmódszert választottam, mert úgy vélem, és gyermekeim által is megtapasztalhattam, hogy a módszer gyakorlatiasságával tudjuk leghatékonyabban az életre felkészíteni a gyerekeket. Munkám során kezdetben igyekeztem bemutatni a projektmódszer elméleti hátterét, majd egy konkrét projekt alapján a gyakorlati megvalósítását is. Célom az volt, hogy érzékeltessem a módszer komplexitását és a benne rejlő lehetőségeket, rávilágítsak arra, hogy mind az óvodapedagógusnak, mind a gyermekek számára előnyös konstruktív tanuláselméleti módszer. Jelenlegi munkámból kifolyólag a földmunkagépekre és ahhoz kapcsolódóan az építkezésre esett a választásom. Ezzel a nem mindennapi témával próbáltam újabb ismereteket, tudásanyagot biztosítani a gyerekek számára. Felmérve előzetes ismeretanyagukat, nyilván nem gondolják, hogy a házak „gombamód nőnek ki a földből”, de egy valós, közeli megtapasztalással még több fogalmat szerezhetnek ezen a téren. Igyekeztem a napi programokba környezeti nevelés, matematikai, mozgásos, énekes tevékenységeket szervezni, a kijelölt témába illő tartalmak megjelenítésével. Végig jelen volt a nyelvi terület, a szókincs fejlesztése. Próbáltam az előző napokon megszerzett ismereteket a következő napra tervezett tevékenységekbe beleépíteni. Bár heti projektben gondolkodtam, a gyerekek véleményétől, igényétől függően nyitva hagyom az ajtót, lehetőséget adva arra, hogy a következő napokban is ezen a vonalon haladjunk tovább, egy picit tágítva a témakörön.