Szociális vezetőképzés - Nagy Klaudia (2020)
A hatósági képzés, azon belül az alapozó szociális vezetőképzés alapszintjének széleskörű vizsgálata során, mely kitért a korábbi szociális képzések, az új szociális képzés és annak szükségességének, kidolgozásának, felépítésének, jogi hátterének feltárására, majd a már a képzésben résztvevő szociális vezetők tapasztalatai és véleményének kutatására, kimutatható annak sikeressége. Mind az elméleti mind a gyakorlati kutatás pozitív eredményeket hozott a korábbi szociális képzésekkel összevetésben is. A korábbi képzéseket tekintve, mérvadó azok egészségügyi vagy gazdasági orientáltsága, a szociális terület igényeinek háttérbe szorítása, mindemellett a szociális képzési rendszerre épülésük sem mutatkozott hatékonynak. A szociális területen igény mutatkozott egy a gyakorlati problémákra, a célcsoport igényeire, nehézségeire épülő képzési program kiépítésére, mely 2018-ban következett be, mikoris megjelent a hosszú kutatómunkát és igényfelméréseket követően az alapozó szociális vezetőképzés, hatósági, tehát kötelező képzésként, annak egységes Központi Oktatási Programjával, mely képzőhelytől függetlenül biztosítja a képzés minőségét. Ezt követően pozitív visszhangot keltő képzésindítás és lebonyolítás következett. A képzést elvégzett hallgatók a képzés hatékonyságát vizsgáló kutatásban hangsúlyozták a képzés gyakorlatorientáltságát és problémaközpontúságát, illetve azt, hogy éppen emiatt munkahelyi szerepükben hatékonyan alkalmazhatóak a képzésen megszerzett kompetenciák és készségek, legfőképp a kommunikációs technikák, konfliktuskezelési eszközök és a motivációs sémák. Az alapozó szociális vezetőképzés, az azt már abszolvált szociális vezetők kompetenciafejlesztéséhez és kapcsolati hálójának, szakmai kontaktjainak bővítéséhez nagyban hozzájárult. Mindezzel elősegítve a sokszor nagy lelki terhet jelentő szociális szférában való helytállásukat a szakmájuk iránt elhivatott szociális vezetőknek.