AZ OKTATÓ MOTIVÁCIÓS KÖRNYEZETTEREMTŐ SZEREPE REKREÁCIÓS ÚSZÁSBAN - Balogh Viktória (2020)
A motivációval kezdődik minden, hiszen az késztet minket cselekvésre. A kutatás a sport, kifejezetten, a rekreációs úszás szempontjából vizsgálva keresi a választ arra, hogy a különböző motivációs erők, milyen formában képesek hatni az oktatás menetére. Vannak olyan a motivációra indirekt módon ható erők is, melyeket nem lehet befolyásolni. Viszont a kutatás elsősorban lehetőségeket, eszközöket keres az úszásoktatók számára, melyekkel pozitív hatással lehetnek az oktatás folyamatára. Továbbá vizsgálja azt is, hogy az oktatáshoz használt különböző segédeszközök, milyen jelentőséget kapnak gyermeki szempontból. A strukturált interjú kérdésekre kapott válaszok, melyeket a Balatonfűzfőn úszó gyerekek bevonásával kaptunk, segítségként szolgáltak számunkra abban, hogy egy bővebb képet kapjunk a gyermekekre ható motivációs tényezőkről. Ezen kívül, lehetőségünk adódott, hogy egy komolyabb rálátást kaphassunk az egyéni oktatási forma, és a kiscsoportos oktatási forma közti különbségekről is. Az interjú kérdéseket, úgy fogalmaztuk, hogy választ kapjunk arra, hogy úszásoktatóként, milyen lehetőségeink lehetnek, mellyel motiválhatjuk a gyerekeket. Az eszközök megfelelő megválasztása, a jó kommunikáció, és nem utolsó sorban az edzéstervezés mind az oktató kezében rejlő lehetőség lehet. Vajon mik lehetnek még? A kutatás segít elmélyülni, és betekintést nyerni az oktatási formák működésébe, ezáltal bővíteni az ismereteinket, a sport, a gyermeki gondolkodás, és az úszásoktatás világában.