A TEHETSÉG KIBONTAKOZÁSA EGY ÉLETÚT TÜKRÉBEN. A RUVA TANODA & AKADÉMIA SZEREPE A ROMA GYERMEKEK PATRONÁLÁSÁBAN - Fehérné Holló Renáta (2020)
Fehérné Holló Renáta A tehetség kibontakozása egy életút tükrében. A Ruva Tanoda & Akadémia szerepe a roma gyermekek patronálásában című szakdolgozat kivonata Unfolding of talent in the light of life-course. the role of ruva school & academy in patronising roma children- excerpt of the thesis Dolgozatom témája egy mély szegénységben felnövő, cigány családból származó tehetséges személy életútja. Tanulmányomban kitértem a tehetség fogalmi meghatározására, felismerésé-re, a tehetséggondozás lehetőségeire, illetve a kutatásmódszertan témámhoz tartozó elemeire. Dolgozatom fő témája egy életút elemzése, majd meghatározott feltevések alapján a következtetések levonása. A kutatás módszeréül egy életinterjú narratív módon történő elemzését választottam. Elsődleges célom volt Ruva Farkas Pál életének példaként állítása, minden ember számára, különösen a hátrányos helyzetben élő gyermekeknek. Ezzel is utat mutatva a lehetetlennek tűnő dolgok elérése felé. Másodsorban pedig a hipotéziseimre kerestem a választ. Arra a következtetésre jutottam, hogy a szülők iskolázottsága előnyt jelenthet ugyan, de ha nem társul az egyén megfelelő személyiségjegyeivel, a fejlődéshez megfelelő családi háttérrel, akkor nem biztos, hogy boldogul az életben. A belső hajtóerő lényeges elem, de az akadályok leküzdésében azonban jó, ha akad segítő erő is. Az is világossá vált számomra, hogy a felzárkóztatás érdekében létrejött Tanodák a tudás megszerzéséhez nyújtanak hathatós segítséget.