A fejlesztés lehetőségei az óvodában - Balla Brigitta (2020)
Képet szeretnék adni arról, hogy az óvodapedagógusok a mindennapokban, a gyakorlatban mit és hogyan tehetnek fontos lépéseket a csoport és egy gyermek fejlődése érdekében 3-6 éves korig, az óvodába lépéstől az óvodáskor végéig, az iskolaérettségig. Ehhez megvizsgálom saját és óvodánk másik három csoportjának gyermek megfigyelésekre vonatkozó dokumentációit az elmúlt 3 évre visszamenően. Statisztikát készítek a problémás területek gyakoriságáról, mértékéről. A különböző nevelési területeken keresztül bemutatom óvodai életünk legfontosabb tevékenységeit, a tevékenységekbe, játékba ágyazott fejlesztési módszereimet, mérési rendszerét, annak hatékonyságát, eredményeit. Angol absztrakt: In my thesis I would like to outline what nursery school teachers can do and what steps they can take in their everyday practices to facilitate their groups and children’s development from the age of 3 to the age of 6, that is, from starting nursery to graduating from it, achieving school maturity. To draw my conclusions I will study all the observational documents we have produced in my group as well as three other groups in my nursery in the last three years. I will prepare statistics on the frequency and gravity of the problematic issues mentioned in them. Through various educational areas I will give an insight into the most important activities of our nursery education, introducing my personal development methods embedded in games and activities as well as their evaluation and efficiency.