A mesék, mondókák fejlesztő hatása az óvodáskorú gyermekek beszédfejlődésére - Gazda Patrícia (2020)
A dolgozat a mesével, mondókával, a meséknek, mondókáknak a fejlesztésben betöltött szerepével foglalkozik, elsősorban a beszédfejlődés terén. A dolgozat első részében bemutatásra kerül a beszéd-ill. nyelvi fejlődés folyamata, zavarai szakirodalmak alapján, valamint a mesék, mondókák, mint műfaj. Arra is választ kapunk, hogy milyen szerepet tölt be a mesélés, mondókázás az óvodáskorú gyermekek személyiség-ill. beszédfejlődésében. A gyermek megtanulja a folyamatos összefüggő beszéd megértését, elsajátítja az elbeszélések megfogalmazásához szükséges nyelvi struktúrákat és relációkat. Az óvodának, mint inger gazdag környezetnek is nagyon fontos szerepe van. A logopédus által készített interjú alapján is bebizonyosodik, hogy milyen fontos a mindennapi mesélés, mondókázás. Hatásuk maradandó a szókincs gyarapításában, a kifejezőkészség fejlődésében, a nyelvi illemtan alakulásában. A dolgozat második részében pedig egy fejlesztő játékokból álló gyűjtemény található, amelyben fejlesztendő területenként játékokat gyűjtöttem össze a rászoruló gyermekek részére, és amelyeket a fejlesztőpedagógusi pályám során is szeretnék használni, hisz sokszínű lehetőséget kínálnak a pedagógiai gyakorlatban a teljes személyiség fejlesztésére.