Sajátos nevelési igényű tanulók gyógyúszása - Krisztián Anikó Nóra (2020)
Szakdolgozatom témája a sajátos nevelési igényű tanulók testi-lelki fejlődésének elősegítése gyógyúszás alkalmazásával. Az orvos által diagnosztizált testi elváltozások mozgás terápiáján túl a tanulók önállóságának, önellátásának fejlesztése annak érdekében, hogy életpályájuk esélyei, társadalmi beilleszkedésük sikeresen alakuljon. Célkitűzésem, hogy kutatásomon „M” példáján keresztül bebizonyítsa, hogy az alkalmazott gyógyúszás, a mindennapi élet számos területén hoz fejlődést a sajátos igényű tanulók, családjuk, és még kollégáink számára is. Módszerem elsősorban esettanulmányom elemzése. A szakirodalom, saját tapasztalataim, megfigyeléseim összevetése. A sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztése bár nagyon egyedi, személyre szabott, mégis vannak azonos vonások, fejlődési elemek, ezek kiemelésére törekedtem, hogy általuk bizonyítást nyerjenek feltételezéseim a fejlődési területeken. Eredményeim jól mutatják, hogy mennyire hasznos a gyógyúszás alkalmazása, mert elősegíti a gyermekek időbeli-és térbeli tájékozódását, helyes viselkedését. Javítja a gyermekek fizikai, és mentális állapotát, testséma tudatát, reflexét, térbeli koordinációját, pozitív hatásokat vált ki az autizmussal küzdő gyermekekben és családjaikban. A gyógyúszás során elsajátított ismeretek, önállóságra - önellátásra törekvése csökkenti a családok terheit, oldja a napi stresszt, önbizalmat ad, sikerélményt nyújt. Következtetéseim, hogy mekkora mértékben életminőség növelő hatásai vannak a gyógyúszásnak, főleg március 16.-a után váltak megkérdőjelezhetetlenné. A gyógyúszások elmaradásával a szülők látványos visszaeséseket tapasztaltak. Végkövetkeztetés: A gyógyúszás megléte rendkívül pozitívan növeli, míg hiánya jelentős mértékben csökkenti az autista gyermekek fejlődést.