A rekreáció és a sport szerepe a mozgáskorlátozott emberek társadalmi integrációjában - Zsadányi-Kozák Gabriella (2020)
A szakdolgozat megkísérel választ adni arra a kérdésre, hogy az aktív rekreáció és a sport milyen mértékben befolyásolja a mozgáskorlátozott emberek társadalomba való beilleszkedését, integrációját, személyiségfejlődését, mennyire könnyíti meg a munkaerőpiacon történő helytállásukat, illetve társas kapcsolataik kialakítását a nem sportoló mozgáskorlátozott emberekkel szemben. Az első nagy fejezet áttekintést nyújt a sportra, rekreációra vonatkozó tudományos szakirodalomról. Azon belül olvashatunk a rekreáció kialakulásáról, különböző színtereiről és az ahhoz kapcsolódó általános ismeretekről, Ezt követi a különböző aktív rekreációs formák testünkre, lelkünkre gyakorolt jótékony hatásainak bemutatása, külön kiemelve az úszást. A dolgozat második része a mozgáskorlátozott emberek ismertebb, népszerűbb sportolási lehetőségeire fókuszál, részletezve azt is, hogy városunkban, Sopronban milyen lehetőségeik vannak ezeknek az embereknek az aktív rekreációs, sportolási tevékenységekre. A dolgozat utolsó nagy egysége a szerző személyes kutatásának részletes analízise, mely a célcsoport hátterének, a vizsgálat módszereinek és a belőlük levont következtetéseknek az elemzésére épül.