A média hatása a beszéd- és nyelvfejlődésre - Gerleiné Csider Enikő (2020)
Logopédusként számomra az anyanyelvi kultúrán túl a nyelvünk és beszédünk ápolása mindennapi feladat. Ma már általánosan elfogadott tény, hogy a média befolyása nyelvünkre és beszédünkre, annak fejlődésére meghatározó, kikerülhetetlen. Nekünk, szakembereknek felelősségünk, hogy ezeket a hatásokat pozitív irányba tereljük. Sajnos meg kell állapítani, hogy a beszédkultúra értékválságban van. Bloggerek és vloggerek ezrei, szaktudás nélkül (és önkritika nélkül) zúdítják ránk és gyermekeinkre „tudásukat”, „tapasztalataikat” az életről. Mint már írtam, ez a jelenség itt van velünk, ez ellen küzdeni nem tudunk, viszont a felnövekvő generációknak jelzőrendszereket („KRESZ táblákat”) kellene kiépítenünk, hogy felismerjék az értéket, hogy különbséget tudjanak tenni lényeges és lényegtelen, hasznos és káros között, legyen az a tartalom vagy a forma (pl. beszéd) kérdése. Dolgozatom terjedelme nem engedi, hogy átfogó vagy reprezentatív képet tudjak alkotni, de szeretném, ha néhány alkalmazható jótanáccsal szolgálhatnék a pedagógusoknak, szülőknek. Mivel leginkább óvodás korú gyermekekkel foglalkozom - amikor a beszéd és a nyelv még kialakulóban van -, fontosnak tartom a médiahatásokat vizsgálni. Ehhez gyermekeket, óvónőket szólaltattam meg a témában.