Kulcskompetenciák fejlesztési lehetőségei matematika órán - Nagyné Áldott Mária (2020)
Dolgozatom két fő részből áll. Első részben a kompetencia fogalmát, majd a kulcskompetenciákat és azokhoz tartozó képességeket, attitűdöket, fejlesztési feladatokat fejtettem ki szakirodalom alapján. Matematika szakos középiskolai tanár lévén, a második részben azt vizsgáltam, hogy a különböző kulcskompetenciákat hogyan lehet a matematika órákon fejleszteni, úgy hogy közben a sok tanuló számára idegen tantárgyat megkedveltessem. Eszközeim közé tartozik a valóságközeli feladatok írása, a változatos óravezetési technikák és az IKT eszközök alkalmazása. Dolgozatomban megjelenített módszer célja a Soproni Széchenyi István Gimnázium 2020/21. tanévében 7. évfolyamos diákok fejlesztése. Figyelembe véve a 2012. NAT előírásait, az OFI Újgenerációs Tankönyv Matematika 7. kötetét alapul véve dolgoztam ki egy olyan feladatcsokrot, melyből válogatva minden témában találhatunk olyan nem hagyományos példát, mely a diákok aktivitását, motivációját, és a többi tantárggyal való kapcsolatot célozza meg, ezáltal a tanulói ismeretek, készségek egy szélesebb területét fedi le. Úgy gondolom, hogy a kompetencia alapú fejlesztés igazán akkor lenne eredményes, ha a tanulók minden órán hasonló célú oktatásban vennének részt.