A hazai nyelvoktatás kettőssége az idegennyelvi kommunikáció elsődleges szerepe a vizsgakövetelmények figyelembe vétele mellett - Böröczki Eszter (2020)
Szakdolgozatomban egy olyan aktuális témáról írok, ami szorosan kötődik a pedagógusi munkámhoz. A kommunikáció szerepe a nyelvtanításban az anyanyelvi kommunikációs készséggel is összefüggésben van, ezért több tényező vizsgálatát is szükségesnek éreztem. Az oktatás terén bekövetkező változások fokozottan figyelembe veszik a motiváció, a kreativitás, a differenciálás fontosságát. Mivel a nyelvhasználat és az agyműködés összefüggése biológusok fontos kutatási területe, szükségesnek éreztem e témakörben is felhasználni szakirodalmat. Nyelvtanítás esetében ugyan hangsúlyos szerepet kap a kommunikációs készség fejlesztése, azonban a diákok számára ezenkívül a nyelvvizsgára vagy érettségire készülés is ösztönzőleg hat. A nyelvtanár felelőssége megtalálni azt az egyensúlyt, ami egyrészt elvezeti a tanulókat a sikeres vizsgáig, másrészt viszont magabiztos idegennyelv-használókká teszi őket. Kérdőív kitöltésével segített hozzá 24 kollégám ahhoz, hogy matematikai elemzőmódszer segítségével képet kapjak arról, mi jellemzi a hazai idegennyelv-oktatást. A hipotézisemnek megfelelően elsődleges szempont az idegennyelvi kommunikáció elsajátíttatása a vizsgakövetelmények szem előtt tartásával, és mindehhez kreatív, innovatív módszerek alkalmazása jellemzi a felmérés szerint a magyarországi idegennyelv-tanítást.