A SZIG ÖKO lábnyom című projekt megvalósulása a Soproni Széchenyi István Gimnáziumban - Koloszár Balázs (2020)
Ez a dolgozat a projektpedagógia gyakorlati megvalósulásának vizsgálatát tűzte ki célul egy választott oktatási intézményben. Nem célja a hagyományos oktatási módszerekkel való szembeállítás, összehasonlítás. Fő mondandója közé tartozik a kompetencia alapú oktatás, azon belül pedig a projektpedagógia bemutatása, értelmezése, valamint az iskolában lebonyolított projekt elemzése, bemutatása. A kutatást az intézmény egy adott osztályának részvételével, a helyszín megfelelő adottságainak feltételei mellett bonyolítottam le. Megvizsgáltam, hogy az általunk megvalósított projekt mennyire felel meg a projektmódszer szakirodalomban olvasható általános alapelveinek. Végül a következtetések levonásához kérdőíves elemzési módszert használtam. A projekt létrejöttéhez és a kutatótevékenységhez minden személyi és tárgyi feltétel adott volt. Mindössze 1-2 részproduktum nem tudott megvalósulni a hazánkban is megjelent koronavírus miatt. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy az intézményünkben lebonyolított projekt megfelelt a szakirodalmak által támasztott követelményeknek, valamint az általam felállított hipotézisek is helytállóak voltak.