A professzionális sportegyesületek marketingtevékenységének vizsgálata, a Soproni Sördögök Kosárlabda Club bemutatásával - Ugaros Máté (2015)
A szakdolgozat célja, hogy bemutassa egy professzionális sportszolgáltató lehetőségeit és tevékenységét marketingszempontból, mindez a soproni első osztályú férfi kosárlabdacsapat példáján keresztül történik. A bevezetés után a második fejezetben a sport történelméről, általánosságban történő vizsgálatáról írok, majd rátérek a sporttermék vizsgálatára, a profi sportból kiemelt példákkal alátámasztva. Ez egyfajta átvezetésként funkcionál a következő fejezethez, ami a sport szolgáltatásként való bemutatását tartalmazza, Kotler HIPI-elvének vizsgálatával, elemeinek külön-külön történő elemzésével, az egyes elemek értelmezését a profi sport viszonylatában igyekeztem releváns példákkal illusztrálni. A következő rész a marketingmix elemeinek bemutatását öleli fel, a szolgáltatás-marketing 7P-jét egészítettem ki az arculattal, imázzsal, logóval. Ez a fejezet egy nagyon hangsúlyos alapot képez a későbbi egyesületi elemzéshez a nyolcadik fejezetben, a fokozatosság elve alapján először elméletben, később pedig gyakorlati példába ültetve az egyes elemek fontosságát, szerepét. Hasonló elv alapján készítettem el a hatodik fejezetet is, ami a sportszervezet környezetét hivatott bemutatni, Porter öttényezős iparági modellje alapján. Ez a fejezet szintén az elméleti alapot adja a későbbi nyolcadik fejezethez, amelyben választott csapatom ilyen szempontból is elemzésre kerül. A hetedik fejezet a sportszponzoráció általános bemutatásáról szól, kiegészítve azokkal a merchandising-, valamint PR-ismeretekkel, amik szükségeltetnek a profi sportegyesület elemzésében említettek értelmezéséhez. A nyolcadik fejezet tulajdonképpen a dolgozat fő része, az ebben tárgyaltak jelentik a fő témát, a dolgozat korábbi részei ezen elemzést hivatottak bevezetni. A Soproni KC marketingszempontú elemzése, a már említett 7P-elemekkel, SWOT-analízissel, Porter-féle iparági elemzéssel. Ezen kívül szó esik a szponzorokról is, igyekszem bemutatni választott sportegyesületem szponzori hátterét is. A dolgozat lezárásaként a kérdőív, illetve annak rövid kiértékelése következik, valamint egy összefoglaló rész, amelyben a szakdolgozat írásakor gyűjtött értékes tapasztalatokat összegzem.