A SOPRONI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM TEHETSÉGGONDOZÁSÁNAK MEGÚJÍTÁSA A BIOLÓGIA TANTÁRGY TERÜLETÉN - Kocsis Attiláné (2020)
A Soproni Széchenyi István Gimnázium intézményi háttérének, kapcsolatrendszerének és eddigi eredményeinek alapján átgondoltam egy új tehetséggondozó rendszert a biológia tantárgy területén, amelyet a 2020. január 31-én közzétett Új Nemzeti Alaptanterv elvárásai, valamint a Nemzeti Tehetség Program célkitűzései mentén gondoltam át. Célom volt, egyéni utakat is biztosító, sokszínű fejlesztő környezet kialakítása. Figyelembe vettem a digitális kor kihívásait, amelyekhez való alkalmazkodás a tehetséggondozásnak is kiemelkedő feladata. A program fontos eleme a biológia tehetséggondozó szakkör, ahol a szakmai ismeretek elsajátítása a diákok aktív részt vételével zajlik. Az eddigi gyakorlatot kibővítve, gazdagítottam azon versenyek palettáját, amelyek kellő mértékű kihívást jelenthetnek a tehetségek számára. A programba építettem a szakmai tehetségazonosítási módszerek tudatos alkalmazását. A gimnáziumi tehetséggondozó rendszert az intézményvezetők, a tantestület jól átgondolt, együttműködő és összehangolt tevékenységére építettem. A biológia oktatáshoz szükséges szemléltető- és laboratóriumi eszközökről listát készítettem, amely az áttekintést és az esetleges szaktantermi bővítéseket is segíti. Nagy hangsúlyt helyeztem az intézményen belüli együttműködés mellett az intézményen kívüli kapcsolatokra is. A szülőkkel való kapcsolattartás hagyományosan jól működő formáin túl javaslatot tettem a kapcsolattartás új formáira. Végül, de nem utolsó sorban a tehetségek utógondozásának lehetőségeit is felvázoltam.