KOMPETENCIAALAPÚ DIGITÁLIS KÉMIAOKTATÁS AZ „ÚJ GENERÁCIÓ ISKOLÁJÁBAN” - Kiss-Huszta Pálma (2020)
A gimnázium, ahol tanítok 2020. szeptemberétől új képzési formát indít, egy nyelvi, informatikai, innovatív osztályt. Az „új generáció iskolájában” a tantárgyak többségét digitális módszerekkel fogjuk oktatni. Ez kiváló lehetőséget nyújt egyrészt arra, hogy megvalósítsuk a kompetencia alapú oktatás legfontosabb elemét, hogy a tanulást olyan emberi tevékenységnek kell tekintenünk, amely az élet egészét átíveli. Másrészt arra is lehetőséget nyújt, hogy megszerettessük a gyerekkel a kémiának azokat a részeit, melyeknél nincs lehetőség kísérletezésre. A kompetenciaalapú digitális oktatásnak a mindennapi gyakorlatban történő megvalósításához mindenekelőtt fogalmi tisztánlátásra, kimunkált, egységesen értelmezett fogalmi keretre van szüksége. Ezért a szakdolgozatom első részében ezzel foglalkozom. Dolgozatom második felében pedig olyan, az „új generáció iskolájában” is használható kompetenciafejlesztő tananyagokat mutatok be, amelyeket a digitális nemzedékek igényeit és a digitális világ kihívásait figyelembe véve dolgoztam ki.