MINŐSÉGFEJLESZTÉS ÉS BETEGBIZTONSÁG COVID-19 JÁRVÁNY IDEJÉN A SOPRONI GYÓGYKÖZPONTBAN - Szalayné Pausits Ibolya (2020)
Bevezetés: A 2020. évben azonosított új koronavírus (SARS-CoV-2) megjelenése világ-szerte, ezen belül Európában is nehéz feladata elé állította az országok kormányait, egész-ségügyi rendszerét. Kormányunk számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy az or-szágunkba is begyűrűző pandémia minél kevesebb veszteséggel járjon. Ezen intézkedések követése, végrehajtása intézményünk menedzsmentje számára is nagy kihívást jelentett. Célkitűzés: Dolgozatomban a Soproni Gyógyközpont járvánnyal kapcsolatos intézkedése-ivel való betegelégedettséget vizsgálom a betegbiztonság szempontjából, valamint a beteg-ellátás javítására törekvő új fejlesztéseinkkel való elégedettség felmérése. Adatgyűjtés módja: Saját készítésű kérdőív került kiadásra a Soproni Gyógyközpontba érkező járóbetegeknek, valamint ugyanezen kérdőív online változatának kitöltésére kértük a közösségi médiában (Facebook-on) egy soproni csoport tagjait. Beválasztási kritérium: A Soproni Gyógyközpontban 2020. 03.11. óta betegként megfor-dult egyének. Kizárási kritérium: Nem járt betegként 2020. 03. 11 óta intézményünkben. Adatelemzés módja: a statisztikai próbák alkalmazásához használt szoftver a PSPP sta-tisztikai softver. Elvégzett statisztikai próba: kétmintás T-próba. A sig<0,05-on meghatáro-zott szignifikancia szint esetén csak sejteni lehet, hogy az átlagpontok közt van különbség, ezért 90%-os megbízhatósági szintet, ahol sig<0,10 határoztam meg. Eredmények: 95 %-os megbízhatóságot alapul véve a férfiak szignifikánsan rosz-szabbra értékelik az egykapus rendszer bevezetését 95%-os megbízhatóságot figyelembe véve a férfiak és nők által adott átlag értékek közt szignifikáns eltérés van. p= 0,034. A többi intézkedés tekintetében csak sig<0,10 szignifikancia szintet és 90 %-os megbízhatósági szintet figyelembe véve van szignifikáns különbség az átlag pontszám ér-tékében. Az előszűrés bevezetését betegek részére (p= 0,86) valamint az előszűrés bevezetése min-den belépő számára (p=0,84) szignifikánsan jobbra értékelték a nők. 90 %-os megbízhatósági szintet elfogadva a női válaszadók szignifikánsan jobban értékelik az időpontos rendszert a Központi Laboratóriumi ellátás során. p=0,61 A szakrendelések és terápiás egységek munkájának megítélésében nincs szignifikáns kü-lönbség a nő és férfi válaszadók közt. Az intézményben folyó munkát szintén szignifikánsan jobban értékelik a nők, mint a férfi-ak ha sig<0,10, és 90 %-os megbízhatóság figyelembe vételével.p<0,95 A telemedicinális ellátási formát 71% nem ismeri 49 % nem is tudja, mit jelent maga a kife-jezés. Csak 23 fő, aki részesült is ebben az ellátási formában, holott 42 fő már hallott róla. A telemedicinális ellátási formával szignifikánsan elégedettebbek a nők, mint a férfiak p=0,65 annak ellenére, hogy a nő válaszadók átlag pontszáma sem éri el a 3-as átlagértéket Következtetések: Az elkövetkezendő időszak fontos menedzsmenti és minőségügyi fel-adata lesz az elmúlt időszak tapasztalataiból okulva a veszélyhelyzeti betegellátás rendjé-nek kidolgozása, megtervezés, a telemedicinális ellátási forma részleteinek eljárásrendben való kidolgozása, valamint az orvosokkal és a betegekkel való megismertetése. Kulcsszavak: COVID-19, intézkedés, betegelégedettség, betegbiztonság, telemedicina