Stratégiai és operatív tervezés gyakorlati alkalmazása egy magánegészségügyi szolgáltatónál - Dóla Krisztina (2020)
Napjainkban az egészségügyi ellátás területén egyre nagyobb szerepe van magánegészségügyi szolgáltatóknak. A magánegészségügyi intézményekre, mint vállalkozásokra kell tekintenünk. A minőségi ellátás nyújtása mellett számukra fontos a költséghatékony gazdálkodás, a tulajdonos szempontjából a profitszerzés. Ehhez elengedhetetlen a tudatos tervezés. Dolgozatomban arra keresek választ, hogy a tervezés hogyan tudja segíteni a magánegészségügyi intézmények működését. Dolgozatomban a stratégiai és operatív tervezés fontosságát mutatom be. Az elméleti részben bemutatásra kerülnek a stratégiai és operatív tervezés módszerei. A startégiai tervezés elméleti részében kiemeltem az elemző módszereket: SWOT, versenytárselemzés és a portfólió elemzés. A versenytársak „figyelése” a vállalatok, így a magánegészségügyi intézmények esetében is nagyon fontos szerepet tölt be, hisz számuk a piacon folyamatosan növekszik. Ugyanígy fontos szerepe van a vevői igények feltárásának, illetve a meglévő portfólió elemzésének. Hiába ragaszkodunk például egy szakrendeléshez, ha az adott terület nem hozza az elvárt eredményt, működése nem rentábilis. Kitérek az érintett felek felmérésére is, hiszen a működés során minden érintett fél elvárásának meg kell felelni. Bemutatom a magánegészségügy mai helyzetét az egészségügyi ellátórendszerben. Magánklinikánk bemutatásánál kitérek klinikánk kockázatelemzésére és a kockázatmenedzsment fontosságára is. A kockázatok felmérése, elemzése, és kezelésükre terv kidolgozása nagyon fontos szerepet játszik a vállalatok életében. Dolgozatom következő részében az Ars Medica Lézerklinika stratégiai és operatív tevét mutatom be az elméleti részben szereplő szempontok alapján. Klinikánk SWOT elemzése során külön készítettem el a külső és belső tényezők SWOT elemzését. A betegforgalom növekedésének tervét szakrendelésenként készítettem el, a növekedéshez szükséges feladatok felvázolásával együtt. A magán egészségügyi szolgáltatók vállalatokként működnek, a piac szereplői. Sikeres működésük meghatározója a piac, a kereslet és kínálat viszonya. Mivel a bevételeik nagy része (vagy egésze) a betegektől származik, így a sikeres működés alapja a folyamatos tervezés és a költséghatékony gazdálkodás. Ebben tud segíteni számukra a controlling: tervezés, a terveik rendszeres felülvizsgálata, az eltérések elemzése.