Minőségfejlesztés az angol nyelvű szakirodalom figyelésben, a nagyobb betegbiztonság érdekében - Gede Anikó (2020)
A gyógyszerek biztonságos alkalmazására egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a gyár-tók és a gyógyszeripari szakhatóságok is. Minden forgalomba hozatali engedély jogosultat jogszabály kötelez arra, hogy az általa forgalmazott gyógyszereket, a gyógyszer egész élet-ciklusán keresztül monitorozza, információkat gyűjtsön a készítményeiről. A gyógyszerek mellékhatásainak figyelése kulcsfontosságú a gyógyszerek biztonságos alkalmazása szem-pontjából. Az információs rendszerek robbanásszerű fejlődésével a szakirodalomban pub-likált gyógyszermellékhatásról szóló esetek száma folyamatos növekedést mutat. Ezzel együtt, a betegek biztonságos gyógyszerhasználattal kapcsolatos igénye is nő. A gyógy-szergyártók és hatóságok közös érdeke, hogy a gyógyszerek helyesen legyenek alkalmazva, a hatóanyagokról folyamatos tudást szerezzenek, ezáltal a felhasználók (orvosok és bete-gek) biztonságérzete is nő. Több, mint tíz éve dolgozom gyógyszerbiztonsági területen. Ez idő alatt rengeteg változás lépett életbe. A hatóságok felől a gyógyszermellékhatás feldolgozásának minőségi elvárása folyamatosan nő. Ahhoz, hogy meg tudjunk felelni a folyamatos elvárásoknak, egy jó minőségügyi rendszert kell működtetnünk, amennyiben szükséges, új folyamatokat kell bevezetnünk.