A gépi lélegeztetett beteg transzportja intézményen belül - Hudoba Mihályné (2020)
A gépi lélegeztetett beteg transzportja intézményen belül Transport of a mechanically ventilated patient within an institution Diplomamunkámban a gépi lélegeztett beteg intézményen belüli szállítását tárgyalom. Ennek vizsgálatához külföldi szakirodalmakat tanulmányoztam és saját kutatást végeztem. A technika és az orvostudomány fejlődésével egyre több vizsgálatra, beavatkozásra nyílik lehetőség a betegek megmentése, gyógyítása érdekében. Ehhez azonban az esetek többségében a páciens szállítása szükséges az intézményen belül. Míg ez egy jobb állapotban lévő, esetleg fennjáró beteg esetében nem okoz különösebb problémát, addig a gépi lélegeztetett beteg esetében számtalan kihívást és veszélyt rejt magában. Az ilyen páciens állapotában akkor is hirtelen romlás állhat be, ha az osztályon fekve egyébként stabil állapotban volt. A mozgatás, mint ahogyan azt majd a későbbiekben be is mutatom, sokféleképpen hathat a lélegeztetett betegre. Ezért a transzport kivitelezése sokkal nagyobb figyelmet igényel, mint egyéb, jobb állapotban lévő beteg esetén. Kutatásaim azt igazolták, hogy az ellátásnak ezen a terültén vannak hiányosságok az egészségügyi rendszerben. A hiányosságok hátterében fellelhetők anyagi, humánerőforrás, szakmai és helyi okok is. Ezek feltárására és megoldására teszek javaslatot. Az okok feltárásánál és a megoldási javaslatok kidolgozásánál a minőségmenedzsment ismert módszereit alkalmazom a gyakorlatban. Munkám során nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a betegellátás ilyen formája ne csak a jogszabályi követelményeknek, hanem a betegbiztonsági elvárásoknak is megfeleljen. Azt gondolom, hogy olyan egységes, jól kidolgozott protokollra lenne szükség, mely pontosan meghatározza a személyi- és tárgyi feltételeket és eszközt biztosít ezek ellenőrzésére. Egy ilyen módszer ajánlásként való megfogalmazása biztonságosabbá és gördülékenyebbé tehetné a betegek szállítását és csökkenthetné az ebből eredő komplikációk arányát.