Pszichiátriai szociális otthonban az élőködők elleni prevenció struktúrájának kidolgozása - Bednár András Lajosné (2020)
Nemcsak a pszichiátriai szociális otthonokban, hanem a világon is problémát jelent az élősködők megjelenése, elszaporodása. Az intézetekben a rüh, a tetű és az ágyipoloska megjelenése folyamatos problémát jelent. Megelőzésükre, kiirtásukra tanulmányok nem állnak rendelkezésre. A tetű és a rüh kezelésére az Országos Epidemiológiai Központ Dezinszekciós és deratizációs osztályának 2014-ben kiadott kiadványát találtam. Az ágyipoloska megelőzésére és elpusztítására egybe függő szakirodalmat nem találtam, csak az irtással foglalkozó cégek interneten közétett összefoglaló leírásait. Sajnálatos módon az Európai Unióban olyan irtószer, amely el is pusztítja a poloskát nem engedélyezett. Mivel az intézetünkben majdnem tíz éve problémát jelent az élősködők jelenléte, de prevenciós szabályzat nem íródott ezzel a problémával kapcsolatban, ezért tűztem ki célul az élőskö- dők elleni prevenció struktúrájának megírását, lehetőség szerinti bevezetését. Tervem kivi- telezésében a kollégák javaslatait is figyelembe véve sikerült a szabályzat megírása. A pre- venciós tervben az intézet fenntartójára is hárulnak feladatok. Tudjuk, hogy az intézet alul finanszírozása, kint lévő adósságok miatt azok kivitelezése nehézségekbe ütközik. Ezért célunk elérésében a gondnokok, hozzátartozok oktatása mellett a segítségüket is szeretnénk kérni annak érdekében, hogy lakóink, ápolóink, munkatársaink és ha mélyebben belegon- dolunk az ő érdekükben is egyénre szabott, hatékony, problémacentrikus reagálás, komp- lex ellátás biztosítása mellett, az élősködők elleni prevenciós szabályzat lehetőség szerinti bevezetése megtörténjen.