Burnout syndroma jelentősége az egészségügyi dolgozók körében minőségbiztosítási szempontból - Varga Angéla (2020)
Napjainkban a burnout egy elterjedt foglalkozási megbetegedés. Az egyén felelőssége he-lyett előtérbe került a munkahelyi körülmények szerepe a betegség kialakulásában. A mi-nőségbiztosítás feladata, hogy a munkahelyen lévő folyamatokat ellenőrizze, vezetőknek változásokat javasoljon. Így a betegség megelőzésében rendkívül fontos szerep jut a minő-ségbiztosítási kollégáknak. A dolgozat célja, hogy felmérje a burnout előfordulását azon egészségügyi szakterü-leteken, amelyek a szakirodalom szerint jelentősen érintettek lehetnek hazánkban. Emellett a kiégés kialakulásában szerepet játszó munkahelyi stressz faktorokat be-mutatassa, felmérje, illetve javaslatokat tegyen a megoldásukra. Módszer: egy általam kidolgozott, 2 fő részből álló kérdőív segítségével, több hazai egészségügyi intézményben a dolgozók állapotát szerettem volna felmérni. Az első rész egy olyan kérdés sorozat, amely a kiégés tüneteit és előfordulási gyakoriságát méri. A válaszokat egy pontrendszer alapján értékeltem, az elért pontszám alapján a dolgozók a kiégés különböző fázisait jelölő csoportokba sorolhatók. A másik rész a munkahelyi stressz faktorokról gyűjtött adatokat. A dolgozóknak volt lehetőségük arra, hogy pár mondatban hozzászólásokat is írhassanak. Így szélesebb képet kaptam a véleményükről. Bizonyítékot kerestem arra, hogy a munkahelyi stressz faktorok valóban közvetlen módon elősegítik a kiégés kialakulását. A vizsgálatok eredményeként bebizonyosodott, hogy a burnout sajnos hazánkban is elterjedt betegség. A munkahelyi stressz faktorok, főleg az anyagi juttatások és veze-tői elismerések hiánya, a fokozott adminisztrációs teher, az egyenlőtlen munkameg-osztás, illetve a nagy felelősség jelentős fruszrációt okoznak. Végső következtetés, hogy egyértelmű kapcsolat van a stressz faktorok és a burnout kialakulása között.